Читај ми!

Koliko košta grejanje

Grejna sezona zvanično počinje u ponedeljak i trajaće do 15. aprila. Ove zime najviše srpskih domaćinstava, čak 36 odsto, grejaće se na drva. Svako četvrto domaćinstvo ima centralno grejanje iz toplana, dok se petina greje na struju. Ostali na ugalj, gas i druge energente.

Agencija za energetiku analizirala je troškove grejanja za prosečni stan od 60 kvadrata. Prema toj analizi najskuplje grejanje je na lož ulje, koje za celu sezonu košta 225.000 dinara.

Centralno grejanje je najmanje tri puta jeftinije, odnosno od 60.000 do 77.000 dinara. Još jeftinije je na prirodni gas od "Srbijagasa", a košta 57.000 dinara.

Nešto jeftiniju je ugalj. Ako se loži ugalj iz Kolubare i Kostolca biće potrebno 48.000, dok za kvalitetniji ili uvozni više do 56.000 dinara.

Troškovi grejanja na drva i struju su najniži. Ali, i tu ima ograničenja. Ljuba Mićić, direktor Agencije za energetiku, kaže da je u Beogradu najjeftinije grejanje na TA peći.

"Međutim, u drugim delovima Srbije jeftinije grejanje može da bude na ogrevno drvo naročito u onim delovima zemlje gde se drvo može nabaviti po ceni od 3.000 dinara po kubiku. Ukoliko građani imaju mogućnosti da koriste peći na drva koja su efikasnija od prosečnih, njihovi troškovi biće dodatno jeftiniji", ističe Mićić.

Grejanje na struju isplati se samo ako se koriste TA peći i pune noću. To bi trebalo da košta oko 42.000 dinara po sezoni. Ako se dogreva danju samo dva sata, biće upola skuplje odnosno 60.000 dinara.

Ko ima kotlove na struju, ili koristi grejalicu, i tri puta više, čak 125.000 dinara.

Za deset kubika drva u Beogradu treba izdvojiti oko 63.000 dinara, a na jugu Srbije i duplo manje. Građani prave računice kako da prođu jeftinije.

Oni koji se greju na drva žale se da je veoma skupo. Sa druge strane, oni koji imaju centralno grejanje kažu da su zadovoljni, a očekuju uvođenj nove mere naplate po potrošnji.

Međutim, pitanje je koliko će cene energenata mirovati. Za sada se zna da struja i gas neće poskupeti do kraja godine.

Velika je i jagma za drvima. U nekim gradovima cene već rastu. Naravno, sve zavisi od potražnje, ali i od vremenskih prilika.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару