Doniranje organa - nada za novi život

Život je nepovratno izgubljen čim mozak prestane da funkcioniše, najčešće posle teških trauma ili jakih moždanih udara. Zahvaljujući transplantaciji organa, drugi životi mogu biti spaseni.

Većina ljudi kraj života povezuje sa prestankom rada srca, međutim život je nepovratno izgubljen čim mozak prestane da funkcioniše, najčešće posle teških trauma ili jakih moždanih udara.

Zahvaljujući transplantaciji organa, drugi životi tada mogu biti spaseni.

Ipak, dešava se da porodica ne želi da da saglasnost za transplantaciju jer misli da je moždana smrt koma, iz koje pacijent može da se probudi.

Da bi utvrdili moždanu smrt, lekari rade niz kliničkih i neuroloških pregleda za svaki centar u mozgu. Radi se i tzv. apnea test za proveru disanja.

Ukoliko su svi testovi negativni, u većini evropskih zemalja, i u Americi, proglašava se da je pacijent moždano mrtav. Međutim, u Srbiji je zakonom predviđeno da se uradi još najmanje jedna dopunska metoda.

"Uobičajeno je da se radi elektroenceferografija, metoda kojom se meri električna aktivnost mozga, druga metoda, izuzetno pouzdana transkardijalni dopler, merenje odsustva cirkulacije u mozgu, to je zapravo i osnovni fenomen koji uzrokuje moždanu smrt", rekla je doktorka Dejana Jovanović sa Urgentne neurologije KCS.

Prema njenim rečima, ovaj fenomen i eventulano evocirani potencijali moždanog stabla, metode koja meri funkciju onih delova mozga u moždanom stablu u kome se nalaze životni centri.

I tek posle tri pregleda, sa minimalnim razmakom od šest sati između prvog i trećeg, proglašava se da je svaki centar u mozgu izgubio funkciju.

U utvrđivanje moždane smrti uključena su najmanje tri lekara, neurohirurg, neurolog i anesteziolog, ali i drugo medicinsko osoblje.

Od početka godine, Klinički centar u Nišu i Vojnomedicinska akademija imali su po jednog donora, Centar u Novom Sadu tri, dok je u Kliničkom centru Srbije saglasnost za transplantaciju dala 21 porodica.

"Tokom ove kalendarske godine popravili smo procenat dobijanja saglanosti. Nivo za celu Srbiju je oko 50 procenata. Stanovništvo Vojvodine je bolje informisano, a ima i regiona Srbije iz kojih skoro nikada nismo dobili saglasnost, kao što je istočna Srbija. To je tabu tema", rekla je koordinator za transplantaciju KCS doktorka Mirjana Laušević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару