Pešterski hleb sa sedam kora

Promenljivo vreme ovog leta muči građane Srbije — kako one koji žive u gradovima, tako i one sa sela, čiji prihodi upravo od vremena i zavise. Pešterski zemljoradnici i stočari godinama se suočavaju sa problemima koje im zadaju vremenske nepogode i nepristupačan teren.

Hleb na Pešteri, kažu, ima sedam kora, a to najbolje znaju gorštaci koji pokušavaju da pre kiše što više požanju. Prema njihovim rečima, navikli su na ćudi prirode koja može u trenutku da uništi sav trud. 

"Ova godina je bila dosta dobra, i prošla godina je bila dobra. Međutim, ima godina kada se baš zasuši, kada smo oskudni i za vodu i za travu", rekao je Džavid Kurtanović iz sela Tuzinje.

Njegov zemljak Faruk Dacić se priseća da je pre nekoliko godina u selu bilo preko 25 hektara raznih kultura — žita, ječma, pšenice. Danas, kako kaže, u Tuzinju nema ni 5 hektara oranica.

Pešterska visoravan je pretežno stočarski kraj gde se uzgaja oko 50.000 ovaca i 30.000 grla krupne stoke. Da ima puta, kažu, lakše bi dolazili do kupaca.

"Jagnje je dva evra žive vage po kilu već 25 godina i teško je da ga prodamo. Moramo da ga damo bez para na poček najmanje godinu dana", ističe Sefkija Kurtanović iz Tuzinja.

Sa blizu 40 stepeni na Pešteri, koliko je bilo u utorak, u sredu samo 15.

Zbog toga su mnogi i u zimskim jaknama, jer jak vetar pojačava osećaj hladnoće.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
ponedeljak, 31. mart 2025.
10° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom