Izgradnja najvećeg porodilišta u Srbiji trebalo bi da počne krajem 2020. godine

Danas je teško i zamisliti da će se na prostoru gde su sada njive, šume i mali objekti nalaziti najveća i najmodernija ginekološko-akušerska bolnica u Beogradu. Najhrabrija prognoza dolazi iz Kancelarije za javna ulaganja. Oni tvrde da će radovi početi krajem sledeće godine.

Za deset dana u GAK "Narodni front" bilo je deset blizanačkih porođaja. Smeštaju ih na odeljenje koje se nalazi u najstarijem delu bolnice, izgrađenom posle Drugog svetskog rata.

Dok se ne izgradi novo, u najvećem porodilištu u Srbiji, sanira se i adaptira ono što je u najlošijem stanju. Uskoro će početi radovi upravo u poluintenzivnoj nezi na Odeljenju neonatologije.

"To ne znači da će novorođenčad, dok budu radovi trajali, biti izmeštani iz klinike, niti da će klinika stati s radom. Radiće uporedo s tim, obezbedićemo prostor gde sada leže majke, koji je adekvatan za novorođenčad. Funkcionisaćemo normalno", rekao je direktor GAK "Narodni front" prof. dr Željko Miković.

Za sada se zna da će novo porodilište biti izgrađeno u Zemunu. Odluku o tome doneće Skupština grada do kraja meseca kada se utvrdi Plan detaljne regulacije šireg područja KBC "Bežanijska kosa".

Posle toga treba da se reše imovinsko-pravni odnosi i obavi eksproprijacija zemljišta koje nije u vlasništvu Republike.

"Sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Klinika je u nameri da u najskorije vreme, u naredna dva meseca, raspiše javni poziv za izvođenje studije izvodljivosti koja bi trebalo da definiše oblik, namenu, medicinsku tehnologiju i opremu koje bi trebalo da budu u budućem objektu", navodi dr Radomir Marković, pomoćnik direktora za nemedicinske poslove GAK "Narodni front".

Ako sve bude po planu, izgradnja bi mogla da počne krajem sledeće godine, a kada se završi, bolnica će biti za 30 odsto veća od sadašnje.

"Od postojećih 330 kreveta za odrasle pacijente, koliko klinika sada ima, planirano je da nova bolnica ima 500 kreveta. Od 120 za neonatuse, planirano je da bude 200, a od 10 porođajnih sala – 15. Od osam operacionih, u novoj bolnici bi trebalo da bude 12 sala", ističe dr Marković.

Rok za završetak radova je pet godina. Kada bude izgrađena, biće to najsavremenija ginekološko-akušerska bolnica u Srbiji.

Do tada, u Narodnom frontu majstori će morati da intervenišu nekoliko puta kako bi adaptirali npr. Odeljenje za vantelesnu oplodnju i embriološku laboratoriju.

Mesta za proširenje više nema, pa će magnetna rezonanca, koja može da se nabavi, morati da sačeka novu bolnicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару