"Erbasovi" helikopteri za MUP sleteli na beogradski aerodrom

Dva "Erbasova" helikoptera H-145M namenjena MUP-u Srbije sletela su na Aerodrom "Nikola Tesla".

Od devet helikoptera H-145M koje Srbija nabavlja od "Erbasa" pet je za vojsku, a četiri za policiju.

Četri policijska H-145M će imati višestruku namenu, a helikopter sa maskirnom šemom će se koristiti za specijalne operacije.

Maskirna šema policijskog H-145M je tamnija od vojne i svi policijski helikopteri imaju potpuno zatamnjena zadnja stakla.

"Počinjemo da menjamo flotu koja suštinski rečeno nije zanavljana 40 godina. Stari helikopteri koje ovi momci zaista sjajno održavaju i koji su u ogromnom broju situacija pomagali - u spasavanju života, u trasnportu naše snage i u obavljanju svih važnih poslova za MUP i dalje su u upotrebi, ali jasna je potreba za tehnološkim napretkom. I ovo je zaista neuporedivo napredan helikopter u odnosu na sve ono što je MUP imao do sada", istakao je ministar policije Nebojša Stefanović. 

H-145M može da leti u ekstremno lošim meteorološkim uslovima sa jednim pilotom, sa visokim nivoom automatizacije i da pritom izvršava sve zadatke uz troškove eksploatacije koji su daleko manji od postojećih Mi-17 i samo nešto viši od "gazele".

"Startovanje je jako kraće, a nama je to neophodno da budemo još brži i efikasniji. Znate, nas zovu kada im mi jedino možemo pomoći, kada nemaju drugi izbor. Pored toga, izdvojio bih da će se prvi put raditi NVG letenje. To je letenje s upotrebom naočara za noćno letenje, gde ćete moći da slećete noću na nepripremljene terene kao što mnoge zemlje Zapada već primenjuju", ukazuje komandant helikopterske jedinice MUP-a Srbije Nenad Nedić.

Ti policijski helikopteri biće namenjeni zadacima nadzora i prevoza osoba.

Treći helikopter u policiju stiže do kraja jula ili u avgustu, a četvrti početkom 2020. godine.

Uz H-145M, srpski MUP nabavlja i nova tri "Erbasova" H-215, takozvane "super pume".

"Super pume" će biti nabavljene u naredne tri godine.

Od pet letelica namenjenih za vojsku – tri će biti naoružana, a dva su predviđena za traganje i spasavanje.

Pored Srbije, različite serije "Erbasovih" helikoptera se koriste u više od 150 zemalja širom sveta, a samo naš sused, Mađarska, naručila je nedavno 20 istovetnih helikoptera.

Prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije "Erbas", predstavljen je nedavno na sajmu naoružanja, kada je ključeve helikoptera predsedniku Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor "Erbasa" Bruno Evan. 

Vučić je nedavno na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару