"Nasilna kritika uređivačke politike"

Novinarka Ljiljana Smajlović navodi da je upad demonstaranata u RTS bila jedna vrsta nasilne kritike uređivačke politike i istakla da se novinari ne ohrabruju na objektivno izveštavanje tako što im se razbiju vrata i upada u redakciju.

Ljiljana Smajlović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakla da upad demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije ne znači ohrabrenje novinarima.

"Tako na taj način se ne može kritikovati uređivačka politika i to nije put kojim se novinari ohrabruju na objektivno izveštavanje. Ova zgrada je 1999. bila bombardovana, bila je i paljena kada se nekim drugima nije sviđala uređivačka politika. Sve ustanove imaju institucijalnu memoriju", navodi Smajlovićeva.

Ističe da rušenje vrata i testera daju zlokobnu notu celoj situaciji.

"Danas sam videla naslov u novinama – krivičnom prijavom protiv parodije, pa možete li vi da kažete ova testera je samo šala, satira. Da su vam namere zaista bile tako divne da se novinari ohrabre, da budu objektivni, vi biste onda morali da kažete – razmislili smo, zaista je bilo glupo i neodgovorno od nas da unosimo testeru, mogao je neko da se uplaši", ističe Smajlovićeva.

Dodaje da je nakon svega očekivala izvinjenje novinarima.

"Da izađu i kažu – možda smo delovali zastrašujuće. Možda nismo ohrabrivali medijske radnike, urednike na nepristrasno izveštavanje, nego smo možda plašili ljude. Možda je to bio taj efekat, iako su naše namere bile najbolje. Ja bih volela makar da to čujem, tu neku vrstu samokritike ali toga nema, i čak nam objašnjavaju da zapravo oni samo traže objaktivno novinarstvo", ističe Smajlovićeva.

Ocenjuje da RTS ne treba da se ponaša kao N1.

"Da li zaista RTS treba da se ponaša, bude N1. Ipak je N1 na neki način filijala Si-En-Ena. Da li iko skoro u Srbiji misli da bi RTS trebao da izveštava kao filijala Si-En-Ena. Ja mislim da ne", ističe Smajlovićeva.

Ističe da građani dobijaju kompletnu sliku o događaju tek kada pogledaju izveštaje na više televizija.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару