недеља, 27.01.2019, 23:00 -> 23:33
Извор: РТС
Svi u Pirot na peglanu kobasicu
Loše vreme i sneg na putevima, nisu omeli gurmane da dođu u Pirot na Sajam peglane kobasice. Piroćanci je prave više od dva veka, ali tek odnedavno taj specijalitet pročuo se u regionu.
Posle dva meseca peglanja i sušenja, pirotski majstori izneli su čuvenu potkovicu pred nekoliko hiljada posetilaca Sajma peglane kobasice.
"Pripremili smo negde oko stotinak kilograma. Mislim da je dovoljno za ovaj sajam, tako da se nadamo da će to sve vrlo lako da se proda", kaže Ljubiša Đorić, proizvođač peglane kobasice.
Marijan Savić kaže da su shvatili da je bitno da proizvedu zdrav i kvalitetan proizvod, kako bi kupci bili sigurni da kupuju nešto što je zaista ispravno.
Najviše posetilaca došlo je iz susedne Bugarske.
Kada je počela promocija peglane kobasice, ideja je bila da se poveća stočni fond na Staroj planini i podstaknu mladi ljudi da osnivaju porodične farme.
"Na žalost, ne vidimo povećanje stočnog fonda još uvek. Naše analize pokazuju da je zaustavljena stagnacija stočnog fonda, što je dobro, bar za sada. Grad Pirot izdvaja negde oko 500.000 evra svake godine za subvencije poljoprivrednim proizvođačima", kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.
Cena peglane kobasice je od tri do 3,5 hiljade dinara za kilogram. Na sajmu se proda oko deset tona ovog delikatesa.
U toku je procedura zaštite geografskog porekla, pa se Piroćanci nadaju da će već na sledećem sajmu prodavati peglane kobasice sa zaštitnom markicom.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар