Primenjeno znanje, od njive do trpeze

U poljoprivrednoj školi "Sonja Marinković" u Požarevcu, učenici u okviru redovne nastave pripremaju zdrave proizvode od povrća i voća. Deo se koristi za ishranu u učeničkom domu, a ostatak se proda na lokalnoj pijaci. Zaradu škola ulaže u dalju proizvodnju.

Sve što nauče na časovima, učenici požarevačke srednje poljoprivredne škole odmah pretvaraju u zdrave proizvode. Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije.

"Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je da se radi, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija", kaže učenica drugog razreda Milena Spasić.

"Mislim da će ova praksa da mi pomogne u životu da lakše nađem posao", smatra učenik drugog zdravlja Vladimir Živojinović.

Iz ove škole, učenici izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao.

"S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade", objašnjava profesorka stručnih predmeta Mira Hrkalović.

Iako tako izgleda, ovo nije dualno obrazovanje. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze.

"Od proizvodnje poljoprivrednih tehničara kao što su cvekla, šljive, u radionici se sve preradi. To prerađuju učenici prehrambene struke i na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo proizvoda u Domu učenika", kaže direktor Poljoprivredne škole "Sonja Marinković" iz Požarevca.

Sve što prehrambeni tehničari poljoprivredne škole proizvedu, na kraju dođe ovde u prodavnicu na pijaci. Uskoro, ovde će moći da se kupi i mleko, zamrznuto testo i drugi proizvodi ostalih smerova ove škole.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. март 2025.
12° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса