Pirotski kačkavalj želi na evropsku trpezu

U Pirotu je održan treći Festival sira na kojem su učestvovali proizvođači iz cele Srbije. Predstavili su svoje specijalitete, a domaćini se, naravno, pohvalili svojim priotskim kačkavaljem i planovima da taj delikates vrate na evropske trpeze.

Od nomada – crnovunaca, koji su pre dva veka naselili Staru planinu, ostala je receptura po kojoj se pirotski kačkavalj i danas pravi.

"Ovo je klasičan način izrade, star način. Baskija se radi prethodnog dana, ona treba da postigne određenu kiselost, onda se radi prevođenje baskije u kačkavalj", objašnjava kačkavaljdžija Boban Jovanović.

Prozvođači sira kažu da je sajam prilika da se razmene iskustva i podigne kvalitet sira.

"Kvalitet sira je uopšte u porastu, svi su se osposobili, stekli su određena znanja za proizvodnju kvalitetnih sireva i danas se ovde ne može probati loš sir", kaže Momčilo Budimirović iz Šapca.

"Tajna je zapravo u travama kojima se hrane životinje na Staroj planini i mislim da je to ono što daje posebnu aromu i posebnu draž našem siru", naglašava Maja Veljković iz Pirota.

Sve što su na Festival doneli proizvođači su brzo prodali, a kupci za cenu nisu pitali.

Organizovanjem festivala sira Pirot želi da podstakne lokalne stočare da što više mleka prerađuju.

"Želimo da se ljudi bave poljoprivredom, da povećaju svoje poljoprivredne kapacitete u smislu čuvanja stoke, ali i u smislu obradivih površina i preradnih kapaciteta, jer proizvod koji preradite je skuplji", poručuje gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Piroćanaci su namerni da svoj brend – kačkavalj vrate na evropske trpeze, gde se nekada služio kao delikatesni proizvod. Samo da, za početak, staroplaninski pašnjaci dočekaju stada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. март 2025.
10° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса