Leskovac zvanično postao svetska prestonica roštilja

Leskovački specijaliteti sa roštilja su zaštićeni i brendirani. To je rezultat projekta "Bugarsko-srpski gurmanski voz", koji je trajao proteklih 13 meseci, a koji je sufinansirala Evropska unija. Na ovaj način, tokom trajanja "Roštiljijade", Leskovac je i zvanično postao svetska prestonica roštilja.

I miris i ukus i izgled. Leskovački voz. Jednostavno ne može mu se odoleti. Osnovna kompozicija mora da ima najmanje šest vagona.

"Dajemo tri ćevapčića, jednu malu pljeskavicu, parče kobasice, parče svinjskog mesa svežeg, parče svinjskog mesa dimljenog", objašnjava Zoran Todorović iz Visoke poslovne škole Leskovac.

Zahvaljujući projektu "Srpsko-bugarski gurmanski voz" privrednih komora iz Leskovca i Vrace, koji je sufinansirala Evropska unija, leskovački specijaliteti sa roštilja su, posle roštilj-mesa, standardizovani i zaštićeni.

Privredna komora Srbije će prvi put postati nosilac zaštitnog znaka – odnosno žiga. S druge strane, brendiran je bugarski hleb od spelte.

"Više niko neće moći da koristi naziv leskovački roštilj posle prvog novembra ukoliko ne dobije dozvolu, odnosno ne dobije sertifikacioni žig koji Komora Srbije treba da dobije posle prvog novembra i završetka ovog za nas značajnog projekta", ističe Goran Jović iz Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

"'Bugarsko-srpski voz' ovde ne staje. Mi nastavljamo zajednički da radimo i sarađujemo kako bismo promovisali zajedno na pravi način naše proizvode", dodaje Ilijana Filipova iz Privredne komore Vrace iz Bugarske.

Leskovački voz se zahuktao. Na "Roštiljijadi" je sve više gostiju, pljeskavice, ćevapi, uštipci, ražnjići mame posetioce, koji za potpuni užitak mogu da dodaju i leskovački ajvar i spržu.

Ono što je pre skoro 30 godina, kada je organizovana prva "Roštiljijada", zacrtano kao cilj ove manifestacije, danas je ostvareno i realizovano. Leskovac je i zvanično svetska prestonica roštilja. Što bi leskovački gurmani rekli – malo li je.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње