Berači trljaju ruke, gljivama pogoduju kiše

Ovako kišan jun, sa 235 litara po kvadratnom metru, i padavine u julu, u zlatiborskom kraju nisu zabeleženi već 43 godine. I dok se zemljoradnici žale na veliku štetu i loš rod, zadovoljni su jedino berači gljiva. Niču kao posle kiše, sve što oberu ima kupca, a čak 95 posto prerade za izvoz.

"Našli smo još jedan vrganj, njega ćemo ostaviti da poraste, pa neka ga i neko drugi nađe", kaže Danica Stamenić iz Bajne Bašte.

Tako rade pasionirani "gljivolovci". A vrganju, lisičarkama, crnim trubama, bukovačama i šampinjonima, raduju se sve brojniji berači.

Cena otkupa je, zbog povećane ponude, i vlažnosti ploda, nešto niža – oko 200 do 600 za vrganj i 70–100 dinara po kilogramu za lisičarku. Ali, u toj zaradi, gotovo da nema nikakvih troškova.

"One imaju neku ekonomsku vrednost, ljudi ih predaju otkupnim stanicama, a uglavnom za ličnu upotrebu beru ove neke manje popularne, kao što su sunčanice, reduša, jarčić", smatra Aleksandar Đurić iz NP "Tara".

"Ima ih puno, ali uvek moramo da budemo oprezni kad god ih beremo, jer možemo lako, ako smo laici, i ne obrazujemo se u tom segmentu, da pogrešimo", objašnjava Danica.

Zabluda je da gljive rastu odmah posle kiše – zapravo im je za nicanje potrebno od četiri do dvadesetak dana.

Ove godine, sezona pečuraka je počela ranije, ali, da je godina dobra, potvrđuje i impozantni primerak puhare sa Tare, težak šest kilograma.

"Srbija zaista mnogo dobije izvozom ove robe. Ova roba je doista tražena, moja firma otkupi oko 300 tona sveže robe, preradi u sušenu robu, 80 odsto suve robe ja izvezem, a 20 odsto plasiram domaćoj firmi koja izvozi za Italiju i Francusku", kaže otkupljivač Dane Vasić.

Sakupljanje ovog "šumskog mesa" ipak je posao samo za one koji su potpuno sigurni u to šta beru – jer je, recimo, od tridesetak poznatih, jestivo tek pet-šest vrsta vrganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом