Inovacije u duvanskoj industriji za manji rizik od štetnosti duvana

Svetski trend u svakoj industriji jesu inovacije. Kompanije se praktično utrkuju u korišćenju nauke kako bi povećali broj proizvoda i time bili korak ispred konkurencije i korak bliže svojim potrošačima. To pitanje je posebno važno u duvanskoj industriji gde je imperativ smanjenje štetnosti duvana po zdravlje.

Ono što se smisli na jugu Engleske u Sauthemptonu u laboratoriji kompanije "Bat" delo je 300 vrhunskih naučnika, među kojima ima i onih poreklom iz Srbije. Inovacije su te kojima ova duvanska industrija prati savremenog potrošača, koji ima sve veću potrebu za smanjenjem rizika od duvana.

"Mi smo investirali više od dve i po milijarde dolara u proteklih pet-šest godina kako bismo transfromisali naše proizvode i to je dalo odlične rezultate i sada su svuda u svetu prisutni proizvodi nove greneracije. Nastavljamo i dalje sa našim radom u tom pravcu, jer želimo da ponudimo veliki izbor proizvoda koji su daleko manje rizični od naših konvencionalnih proizvoda", kaže Sajmon Kleverli iz BAT-a.

Srce svake industrije je istraživanje. Tako je i ovde u naučno-istraživačkom centru u Sauthemptonu, gde se radi istraživanje u skladu sa naučnom konvencijom Svetske zdravstvene organizacije o smanjenju štetnosti duvana. Međutim, istraživanja proizvoda nove generacije ne prestaju, rade se kako interno, tako i eksterno, od strane nezavisnih ekperata.

Ipak, pitanje je koliko godina je potrebno da prođe da bi se za proizvode nove generacije u duvanskoj industriji zaista i dokazlo da su manje štetni po ljudsko zdravlje.

"To je pitanje o kome se dosta debatuje. Ukoliko pitamo epidemiologe, oni će reći 30 godina. Ono što mi hoćemo da postignemo, jeste da ne čekamo toliko jer je u intersu svih da ta informacija bude što brže proverena. Zbog toga imamo višedisciplinari pristup istraživanju naših proizvoda, reč je o dubinskom istraživanju na tri nivoa i verujem da bismo za pet godina mogli da imamo dobre, pouzdane indikatore o smanjenju štetnosti i manjem riziku", objašnjava rukodovilac tima za procenu smanjenja rizika u BAT-u Džejmson Murfi.

U poslednje tri godine naučnici iz Sauthamptona objavili su više od 109 naučnih radova i prijavili 3.300 patenata, od kojih je 1.600 već dobilo odobrenje. Dileme i nedoumice i dalje postoje, nauka pomaže kompanijama, ali je činjenica da ljudsko zdravlje svima mora da bude na prvom mestu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 02. децембар 2024.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње