Šljivovica, ajvar i futoški kupus u Briselu

Mostovi spajaju ljude a kada se sretnu, najbolje se dogovore uz dobro jelo. Kako gastronomija može umesto politike biti argument za evropske intergracije?

"Tera Madre Balkan" – ostrvo balkanskog ukusa u Evropskom parlamentu. Degustacija proizvoda iz regiona čiji potencijal još uvek nije dovoljno iskorišćen.

Proizvođači iz Srbije predstavili su šljivovicu iz Gledića kod Kraljeva, leskovački ajvar, futoški kupus i slatko od divljih jagoda.

"Mi smo mali proizvođači koji rade na očuvanju starih autohtonih sorti životinja i biljaka. Hoćemo da pokažemo da treba da se obrati pažnja na male proizvođace i njihove proizvode i da svaka država treba da zaštiti svoje proizvode, kao što je npr. šljiva ‘ranka' koja je nekada u Srbiji bila jedna od osnovnih šljiva", kaže Dragana Veljović, Rakija iz Rakije.

Gorana Puača iz Udruženja Futoški kupus kaže da se kupus iz Futoga, sela na obali Dunava, poznat širom Balkana, vrlo dopao svim posetiocima čime su, dodaje, prijatno iznenađeni.

"Izabrali smo ga kao jedan od najboljih proizvoda koji predstavlja našu državu", napominje Gorana Puača.

Ivana Milićević napominje da je bio izložen i šumski i livadski med sa severa Crne Gore.

"Bilo je i više vrsta sireva, jedan specifični sir sa severa koji se zove lisnati sir, dve vsrte sira kravljeg, dimljenog, sa maslinama i biljem", dodaje Milićevićeva.

Tradicionalni proizvodi daju šansu malim proizvođačima, koji ne mogu da se takmiče sa industrijom hrane po ceni, ali mogu po kvalitetu, kažu u "Slou fudu".

"Ovo je deo bogatstva Balkana. Ako pogledate proizvode sa geografskom zaštitom, kao što je parmezan, ima ih preko 1.500 u EU, od toga samo 15 sa Balkana. To znači da nešto još uvek nije urađeno kako treba kad je reč o tradicionalnim proizvodima. Mi to pokušavamo da promenimo", ističe Mikele Rumiz iz "Slou fuda".

Aleksandra Savić ispred "Slou fuda Srbija" ukazuje da je osnovni značaj događaja da se izlobira Evropski parlament o problemu koji postoji u Jugoistočnoj Evropu, tj. na Balkanu, a to je devastacija sela i ruralnih područja.

"Nastala je velika depopulacija, ljudi se sele u gradove, nema ko da ostane na selu i proizvodi hranu", smatra Savićeva.

Organizatori pozivaju EU da odgovarajućim politikama i finansijskom podrškom pomogne opstanak malih proizvođača koji napuštaju selo. Često zapostavljeni, lokalni tradicionalni prozivodi, uz podršku, mogli bi da budu nosioci ekonomskog i ruralnog razvoja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом