Badnji dan po tradiciji Čeha iz Kruščice

U selu Kruščici, nadomak Bele Crkve, čak 30 odsto stanovništva čine pripadnici češke nacionalne manjine. Danas su obeležili Badnji dan i veče. U prazničnoj atmosferi ekipu RTS-a ugostila je porodica Irović, a mi smo zabeležili običaje Čeha na Badnji dan.

Tek poneki stanovnik danas se mogao videti na ulici u selu Kruščica. Većina meštana dan provodi u svojim domovima, u pripremi za Badnji dan i veče. Naši domaćini, članovi porodice Irović, brižljivo čuvaju običaje.

"Pre svega ujutru se ustaje sa kašikom meda, uzme se kašika meda, onda se domaćini tu okupe oko stola i onda svako ide na svoj zadatak. Domaćin obilazi svoju ekonomiju, a u štali daje parče hleba ili peciva sa medom svojoj stoci. To je tradicionalni ritual koji se obavlja na Badnji dan", kaže Joži Irović.

Posti se ceo dan, a do večere jede se samo tradicionalno češko pecivo i ništa osim toga.

"Kod nas Čeha se peče tradicionalan kolač koji se zove dolka, peče se od testa za hleb, posan je i jedemo ga celog dana sa medom do večere", objašnjava Ankica Irović.

Za večeru se priprema riba uz koju se, po češkoj tradiciji, uvek pije kuvano vino. Kiti se i jelka, a za to su zaduženi najmlađi članovi porodice, koji se i najviše raduju Božićnim praznicima.

"Zajedno smo uvek na okupu i to je nešto najlepše", ističe Barbara Irović.

Za Badnji dan se, prema običajima, ne ide u goste. Provodi se u domovima sa najužom porodicom u prazničnoj atmosferi.

U Crkvi Svetog Vaclava u Kruščici na ponoćnoj Božićnoj misi večeras se okuplja najveći broj stanovnika ovog sela.

Osim katolika, običaj u ovom mestu je da ponoćnoj misi prisustvuju i meštani pravoslavne veroispovesti, kao izraz dubokog poštovanja, podrške i ljubavi prema bližnjima i dobrog zajedničkog suživota.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом