Ribarska računica u vreme posta

Za vreme slava i višenedeljnog božićnog posta ponuda i kupovina ribe bude veća. Proizvodnja ribe je u padu ove godine za trećinu, ali će je biti dovoljno za sve, tvrde proizvođači. U Srbiji se tokom božićnog posta proda oko 2.000 tona domaće ribe, a tokom cele godine dvostruko više.

Dimljena, pržena, pečena, marinirana – u svim oblicima, riba je u ovo doba godine češće na trpezi. U Beogradu se za kilogram škarpine mora izdvojiti 580 dinara, pastrmku 625, skušu 330.

"Iz iskustva prethodnih godina očekujemo veću potrošnju ribe s obzirom na to da su slave i posni dani do Božića. Cene su ostale uglavnom iste", kaže Radovan Mandić, prodavac u jednoj beogradskoj ribarnici.

U Šapcu cene su niže nego u prestonici, a potražnja manja.

"Oseća se pad od nekih 20-30 odsto, što ne znači da se neće izjednačiti u nekom periodu, do ovih slava u božićnom postu, kao što je Nikoljdan, i da će doći do neke količine koja je bila uobičajena", rekao je vlasnik ribarnice Dejan Micić.

U jednom od najvećih ribnjaka za proizvodnju konzumnog šarana u ovom delu Evrope – Ečki, ne pamte ovako tešku godinu u poslednjoj deceniji, i to zbog niskog vodostaja Tise.

"Prošle godine smo imali sve ukupno 100 vagona ili 1.000 tona, ove godine za 30 posto manje. Tako da je sve to uticalo i na poremećaje na tržišu i povećanje cene", istakao je direktor Ribarskog gazdinstva "Ečka" Dejan Zeak.

Jan Sladiček, prodavac, navodi da se tokom posta obično proda 60-70 odsto više ribe nego kad nije post. Cene nismo menjali od Nove godine, rekao je Sladiček.

Tokom posta kupci se, osim na cenu, najčešće žale na ribu sa pijačnih tezgi, za koju nisu znali ni gde ni kada je ulovljena.

Načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović ukazuje da je tokom postova nadzor pojačan kako na mestima maloprodaje tako i na pijacama.

"Moram da apelujem na potrošače da u ovo vreme ne gledaju šta je jeftinije, nego da kupuju samo na proverenim mestima tj. na mestima koja su pod stalnim nadzorom", ukazao je Ivanović.

Kako bi privukli mušterije prodavci se dovijaju na različite načine, pa često ribu pripremaju u ribarnicama, besplatno ili po simboličnim cenama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом