Kalemarstvo – zanat, nauka i veština

Šta treba da znate kod kalemljenja? Da je to i zanat, nauka i veština. Otac i sin, Milomir i Desimir Aćimović, iz Karbulova kod Negotina, duže od tri decenije zajedno kaleme voće i vinovu lozu i čuvaju autohtone krajinske sorte.

Zaseći podlogu i postaviti okce. Zvuči lako, ali kalemljenje voća nije tako jednostavno.

"Sa kalem grančicom smo odsekli odgovarajući deo koji treba na podlogu da se stavi. Njemu ostaje samo da zarasta nekih 10 do 15 dana", kaže Desimir Aćimović, kalemar voćnih sadnica i loznih kalemova.

Kalemarstvo je i zanat i nauka i veština.

"Za kalemarstvo je i najbitnije i osećaj prilikom odsecanja kalem grančice, onog pupoljka što se već stavi na podlogu. Brzo treba da se izvede i precizno. Za dobru sadnicu pre svega mora da bude odabrana podloga, dobra, zdrava podloga isto tako kalem grančica. Kruška se kalemi na podlogu dunje, mušmula isto se kalemi na podlogu dunje, na džanariku se kaleme šljive sve vrste šljiva, znači kajsija", objašnjava Desimir.

Samo nekoliko kilometara dalje od rasadnika sa 50.000 sadnica voća, na blagim padinama, lozni kalemovi koje proizvodi Desimirov otac i prepuni špaliri autohtone vrste grožđa, zaboravljene bagrine.

"Ovu bagrinu sam našao u Čubri gde je sadio Lazar Avramov. I to sam našao samo jedan lastar, možda ovolike dužine i od tog jednog lastara sam uspeo da obnovim bagrinu, ovde opet naš kraj da ima, da ima tu bagrinu", ističe Desimir Aćimović, kalemar voćnih sadnica i loznih kalemova

Sačuvani su špaliri bagrine, crne i bele tamjanike, po kojima su negotinski kraj i Poljoprivredna škola u Bukovu poznati. Tradicija vinogradarstva, ali i voćarstva se nastavlja, a kalemarstvo u tome zauzima značajno mesto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. април 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом