среда, 06.09.2017, 07:30 -> 09:48
Извор: РТС
Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku do 0,25 mikrograma, stočari zadovoljni
Novim pravilnikom, koji se primenjuje od 7. septembra i važi do kraja novembra 2018. godine, dozvoljena količina aflatoksina u mleku ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu. Tu odluku pozdravljaju šabački stočari koji, zbog suše, očekuju lošiji kvalitet žitarica. U Ministarstvu poljoprivrede navode da većina gazdinstava u Srbiji nije spremna za oštrije evropske standarde koji podrazumevaju da maksimalna koncentracija aflatoksina u mleku ne prelazi 0,05 mikrograma.
Slobodan Ilić iz Majura na farmi gaji 43 krave i svakog dana isporuči oko 500 litara mleka. Jedan je od najvećih proizvođača u šabačkom kraju i do sada nije imao problema sa aflatoksinom.
"Svaka tri meseca radi se kontrola kvaliteta hrane i kontrola kvaliteta vode, što znači da se pri kontroli kvaliteta hrane radi kontrola na aflatoksin. Nova uredba koja je doneta, ako bude važila do novembra sledeće godine, biće i te kako pozdravljena od proizvođača mleka, sa 0,25 odsto aflatoksina", kaže Slobodan.
Kontrole prisustva aflatoksina u sirovom mleku su svakodnevne, tvrde u šabačkoj mlekari. U prelaznom periodu, zbog promene ishrane krava, češće su provere i na farmama.
"Za sada, što se tiče kvaliteta mleka, on je sasvim zadovoljavajući, i u granicama dozvoljenog. Postoje male oscilacije što se tiče aflatoksina, i primetne su, međutim, daleko su od tih marginalnih vrednosti, odnosno od maksimalno dozvoljenih količina", kaže Miroslav Petrović, direktor sirovinskog sektora "Mlekare Šabac".
Suša je umanjila rod žitarica, ali i doprinela razvoju mikotoksina, koji preko hrane završe u mleku, zbog čega stručnjaci stočarima savetuju dodatni oprez pri skladištenju žitarica.
"Aflatoksin je produkt samo jedne gljive, međutim, postoji tu čitav niz mikotoksina, koji nastaju u polju, ali isto tako mogu da nastanu i u skladištu. Neka prevencija jeste da se odvajaju zaraženi klipovi, da se ne bi dalje širila ta bolest, i ono što je još bitnije, voditi računa kakve će biti temperature u samom skladištu, koje treba da bude dobro provetreno", kaže Slobodan Gošić, iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Šapcu.
Prethodnih godina, u nekoliko navrata, pomerana je dozvoljena granica aflatoksina u mleku. Stočari smatraju i da bi primena evropskog standarda od 0,05 mikrograma ugrozila domaću proizvodnju, jer kvalitet stočne hrane nije zadovoljavajući.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар