Kad turista sa domaćinom krene u njivu

U Ivanjičkom kraju za turiste se bore na svoj način. Osim uživanja u seoskom ambijentu i prirodnim lepotama Golije, Javora i Mučnja, gostima nude kupanje u bazenima, ali i branje lekovitog bilja, zrelih plodova i pomoć meštanima u svakodnevnim poslovima.

Turisti kažu da im nije teško da se prihvate seoskih poslova. Sa domaćinima rado odlaze u voćnjake, njive i pašnjake.

"Detinjstvo sam i proveo na selu, jer majka mi je iz jednog sela iz okoline Valjeva, tako da mi ništa nije neobično ni strano", kaže Draga Tomić iz Beograda.

Najviše posla na obroncima Golije sada ima u malinjacima, pa u berbi učestvuju i gosti seoskih turističkih domaćinstava.

"Samo nam ukazuju šta treba da radimo, gde da se uputimo i kako da uživamo", ističe Ljiljana Tomić iz Beograda

Tamara Tonkovič koja je takođe došla iz prestonice kaže da radi u bašti. "Sad razmišljam izjutra da malo plevim baštu ako dozvole gazde", kaže Tamara kroz osmeh.

Radovan Avramović, koji drži pansion, priča kako gosti sa njima prave sir, sapun od kozjeg mleka. "Svi oni učestvuju po malo u tom procesu", ističe Avramović.

Tako mnogi gosti seoskih domaćinstava koja se bave turizmom u ivanjičkom kraju zamišljaju aktivan odmor. Kao kod svojih rođaka na selu. Ipak, domaćini su im obezbedili i luksuzan, komforan smeštaj, hranu iz bašte, bazene.

"Mi se nalazimo na selu gde ima dosta zdravog povrća i voća. I vazduh je zdrav, voda je pitka, zdrava, mnogo znači i strancima i našim ljudima. Mala oaza", rekla je Biljana Ocokoljić iz Ivanjičkih konaka.

Marko Kentera iz Budve kaže da se tu oseća kao u najboljim selima u Francuskoj. "Zaista su sve napravili onako da se osećate fantastično. Neočekivano za mene", rekao je Marko.

Mnogi su gosti ivanjičkog kraja ovog leta umesto hotelskog, odabrali smeštaj u seoskim domaćinstvima. Domaćini su svoj posao shvatili ozbiljno i u ponudu u seoskom turizmu dosta ulažu.

"Sve što se radi isplati se. Tako da ne treba očekivati nešto brzo, ali može da se živi. Sigurno može da se živi od ovoga, jer kada se sve to uradi onako kako treba da bude gosti su naravno zadovoljni, vraćaju se i sve je veća posećenost", naglašava Draško Milosavljević iz Golijskih konaka.

Radomir Lišanin iz Turističke organizacije Ivanjica ističe da svako domaćinstvo ima nešto svoje da ponudi. "A ono što nas iz turističke organizacije stvarno raduje je činjenica da su ljudi shvatili tu vrstu turizma kao jako ozbiljnu priču kojoj se moraju posvetiti", rekao je Lišanin.

U kraju gde se počeci bavljenja seoskim turizmom beleže pre više od četiri decenije, sve je više domaćinstava koja otvaraju vrata gostima sa raznih strana sveta. I ne samo vrata svojih domova. Domaćini im nesebično otvaraju srce, što je uz prirodne lepote i dragocenosti ivanjičkog podneblja ponuda koja se ne odbija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. април 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом