Na plantaži bresaka posla tokom cele godine

U okolini Valjeva pod voćem je oko 6.000 hektara, a na više od 90 odsto površina gaji se malina, kupina i šljiva. Plantaže bresaka su prava retkost, jer voćari izbegavaju plasman voća u svežem stanju. Zoran Bošković iz sela Pričević, koji se opredelio i za gajenje bresaka, sav rod proda na valjevskoj pijaci.

Zoran Bošković iz Pričevića nadomak Valjeva poseduje plantažu sa pet stotina stabala bresaka. Gotovo da nema voćara u ovom kraju koji se opredeljuju proizvodnju breskve, iako se solidan rod može očekivati već posle pet, šest godina od podizanja zasada.

"Isplati se, ali nije baš zarada kakva bi trebalo da bude, ali moramo se boriti, moramo da radimo. Možda kad bi bilo 80 dinara na veliko da se proda, 50 je malo", kaže Zoran Bošković.

Boškovići ne angažuju sezonske radnike zbog veće zarade. Tri generacije su u voćnjaku i naberu i po 900 kilograma dnevno. Gotovo sav rod prodaju na valjevskoj pijaci po ceni od 50 do 70 dinara po kilogramu.

"Nije strašno, pod breskvom je ipak hlad. Ali kad znaš da ćeš nešto imati i uraditi, nije teško", rekla je Veselinka Bošković iz Pričevića kod Valjeva

Da bi breskva bila dobrog kvaliteta, posla u voćanjaku ima cele godine.

Đorđe Sovilj iz Poljoprivredne stručne službe u Valjevu kaže da je najveći problem oko izbora lokaliteta.

"Mada mi ovde u opštini Valjevo imamo lokalitete gde bez problema može da se proizvodi breskva. Problem je proizvodnja voća u svežem stanju, jer naši proizvođači nemaju tu naviku. Ovde je dva ili tri puta rađena proreda plodova da bi se dobio kvalitetan, krupan plod, kako zahteva tržište", kaže Sovilj.

Jedan od razloga zbog kojih su se Boškovići opredelili i za proizvodnju breskve je što u proteklih nekoliko sezona nisu bili zadovoljni otkupnom cenom jagodičastog voća i šljive.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом