Post – od ribe do bezglutenskih proizvoda

U periodu od božićnog do početka uskršnjeg posta, u pojedinim ribnjacima cena ribe porasla je u proseku za 100 dinara. Šaran iz gazdinstva Ečka, umesto 350 koliko je vredeo zimus, sada u maloprodaji košta 540 dinara po kilogramu. Kako kažu proizvođači, ribe će biti dovoljno na tržištu.

Iako je na pijacama ima dovoljno, u ribnjacima ribe je sve manje, ali ne zbog protekle hladne zime već zbog slabe proizvodnje.

Iz ribarskog gazdinstva Ečka na tržište šalju ribu iz rezervi, pa šaran koji je izlovljen za ovu sezonu umesto tri, u proseku teži dva kilograma.

"Cena je blagom porastu, što nam govori da tržište nije zadovoljeno količinom ribe. Ribe nema u onoj količini koja je potrebna tržištu. I u  okolnim zemljama, kao što su Mađarska, Češka i Hrvatska, veliki je rad proizvodnje ribe", navodi Dejan Zeak iz ribarskog gazdinstva Ečka.

U poslednjih nekoliko godina pored voća i povrća, u vreme posta porasla je prodaja takozvane zdrave hrane. Kupuju se razne pahuljice, integralni pirinač, soja, proso. U našoj zemlji sve je više i onih koji prave i prodaju hranu bez glutena.

"Najtraženiji su slani keksevi koji deca mogu nositi u vrtić ili odrasli na posao, zatim testenine koje su posne i od njih se mogu praviti razna jela, hleb", kaže Renata Lisac iz "Gluten fri šopa".

Po pravilu uskršnjeg posta riba se jede samo dva puta u toku 40 dana, ali se post ublažava onima koji rade teške fizičke poslove, deci i bolesnima.

"Ljudi u vreme velikog posta razmišljaju samo o tome šta će da jedu, a kada više paze na to onda i troše, a post treba da bude jeftin. Treba se ugledati na naše stare, kako su postili i kako su se trudili da u vreme posta jedu onu hranu koja im je bila prisutna i lako dostupna", smatra sveštenik Vladimir Marinković.

I nutricionisti upozoravaju da pojedinu posnu hranu treba izbegavati, jer ona može biti nezdrava, puna veštačkih dodataka i kalorija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом