Češća kontrola ispravnosti ribe tokom posta

Imajući u vidu povećanu potražnju i ponudu ribe u vreme posnih dana, veterinarska inspekcija Ministarstava poljoprivrede vanredno konroliše ribarnice na teritoriji cele Srbije. Kontrole su pojačane u većim gradovima Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu.

U Srbiju riba stiže iz svih krajeva sveta. Iz Francuske, Italije, Vijetnama, Maroka, Dominikane, Indonezije. Bilo da je smrznuta, sveža ili živa, uvoznici kažu da se njen kvalitet na putu do Srbije kontroliše od momenta ulova do same isporuke.

"Dozvolu za promet daje nadležni veterinarski inspekator, roba je predmet kontrole kolega koji rade na odeljenjima i interne kontrole kvaliteta u našoj kompaniji. Pored toga, kontrola se vrši u samim objektima gde kolege proveravaju kvalitativna svojstva ribe i temperaturu same ribe, kao i vozilo u kojem je riba skladištena i prevožena", ističe rukovodilac nabavke u "Metrou" Hajnalka Herak.

I domaći proizvođači ribe prolaze posebne kontrole i moraju poslovati u skladu sa standradima.

"Vrši se kontrola i analiza vode, dva puta godišnje dolaze kontrole i inspekcije redovno. Što se tiče ispravnosti ribe, to je na visokom nivou i kvalitet je na visokom nivou. Vidite i sami da je ova rečica Petnica vrlo čista i kratkog je toka, nema šta da je zagađuje", kaže Ivan Cvijović.

Inspekicija kontroliše poreklo ribe, deklaracije, zdravstvene kartone, dobavljače. Međutim, neki prodavci veruju isključivo svojim očima.

"Nikada ne verujem papiru iako je svaki papir ispravan. Doživeo sam više puta da je papir ispravan a riba nije kako treba naročito smrznuta, ona je najviše kritična, nije ova sveža riba. Verujte, na dvadeset metara kada vidim ribu - znam da li je bezbedna ili nije ipak imam veliko iskustvo", napominje prodavac Stevan Rašić.

Akcija kontrole koju sprovodi veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede dala je rezultate.

"Za sada moram da naglasim da kontrole i dalje traju. Trenutno je isključeno iz prometa 150 kilograma mesa ribe i proizvoda od mesa riba. Razlog je uglavnom bio da nije bilo moguće pokazati sledljivost kada govorimo o ovoj vrsti hrane ili nedostatak deklaracije", ukazuje Ljiljana Ivanac iz republičke veterinarske inspekcije.

Ribu i meso bez deklaracije po pravilu inspektori zaplene a takvoj ribi najviše se obraduju stanovnici Zoo Vrta. A kada kupujete svežu ribu treba voditi računa o sledećem: ona treba da bude sluzava, da su joj oči bistre a škrge crvene i krvave.

I da se na dodir riba vraća, a ne da upadne unutra - u onoj ribi koja nije sveža ostane otisak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. март 2025.
12° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса