Pola Srba slavi Svetog Nikolu, pola ide na slavu

Svetog Nikolu jedni obeležavaju kao domaćini, a drugi kao gosti. Ako idete na slavu, upozorenje da, ako popijete, ne sedate za volan. Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, pa je i slavska trpeza obavezno posna.

Domaćin Radovan Nedeljković oko trpeze okupio je samo najbliže.

"Sestre, braća, deca njihova i mi i kumovi, nas dvadesetak. Za to treba izdvojiti najmanje 200 evra, ako ne i više", kaže Nedeljković.

Ima i onih koji zbog novca ne skraćuju spisak gostiju.

Najviše posla za ribarnice. Cena po kilogramu ribe kreće se od 350 do preko 2.000 dinara.

"Imamo raznovrsnu ponudu, od celih riba, fileta, morskih, rečnih, dimljenih", kaže prodavac Marko Stojić. Dok je nekada za posne slave riba išla kao alva, danas im posao diše na škrge.

Prodavac Stevan Rašić kaže da radi od 1981. godine na Bajlonijevoj i Kalenić i Palilulskoj pijaci.

"Slavilo se, ljudi su uzimali po 50–100 kilograma ribe. Imam porudžbine od kilo i dvesta, trista grama", kaže on.

Radnici u pekarama i poslastičarnicama ovih dana ostaju i pokoji sat duže – mese, mute, filuju, za domaćice koje kupuju slavski kolač, žito, kolače. I oni koji su prodali oko 150 slavskih kolača kažu da se manja potrošačka moć vidi po kasi.

"Smanjena je količina, ali se uzima ono što je osnovno. Žito je osnovna stavka što se tiče slave", kaže Mina Beljanović, radnica u poslastičarnici.

Mnogi slavu obeležavaju skromno, ali ima i onih koji su spremni da po gostu izdvoje oko 15 evra.

"Dobija apsolutno kompletnu slavu, od predjela do dezerta, apsolutno sve, sve u činijama spakovano, samo mu donesemo, skine foliju i stavi na sto", kaže Nemanja Blagojević iz firme za ketering.

Dešava se da domaćin slavsku trpezu postavlja u restoranu.

Gosti na slavi kažu da je najmanje važno ono što se jede, ali kad se skupi porodica to bude uvek lepo. I kažu da vole da uživaju zajedno sa onima koji slave.

Tradicija nalaže da se krsna slava obeleži uz molitvu i bez preterivanja u bilo čemu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. март 2025.
14° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса