Sir u kačici – somborski specijalitet za celi svet

Somborski sir u kačici pravile su još pre dva veka domaćice na salašima iz nekadašnje Bačko-bodroške županije. Prema nekim zapisima, služio se i na bečkom dvoru. Sir u kačici ima zaštićeno geografsko poreklo, a danas ga pravi samo porodica Volić iz Stapara.

Baka Sofija još pamti ukus originalnog somborskog sira, koji je nekad davno pravila njena komšinica.

"Bio je jak, dosta jak, jer je to ovčiji sir, a to mleko je jako masno. Ta je baka pravila čist ovčji sir jer su oni imali ovce i ona je to nosila u velikim kacama. To su bile kace od 10-15 kilograma", seća se Sofija Volić.

Recept za spravljanje sira bio je strogo čuvan. Tajnu spravljanja, prema pričama, domaćica nije prenosila ćerki već snaji, kako bi ostao sačuvan u porodici. Volići su do recepta došli proučavajući zapise, konsultujući stručnjake, ali i baku Miru.

"Ona je bukvalno sedela kod nas u mlekari i govorila nam – Aj, deco, ovako, pa onako, sad stavite to u vodu... Tako da sam ja pokušavao da animiram i od svih ljudi izvučem nešto da bih naučio kako da pravim sir u kačici", govori Milan Volić.

Nekada se pravio isključivo od ovčjeg, tek pomuženog mleka i morao je da se pojede za sedam dana. Kako više nema ovaca, sada ga prave od kravljeg mleka, a produžen mu je i rok trajanja.

"Kada se bavite ovakvim brendovima, kada pravite ovako nešto, tu se prosto ne gleda zarada. To je očuvanje tradicije, nešto na šta su moji roditelji jako ponosni", kaže Milica Volić.

U bivšoj SFRJ, somborski sir se najviše prodavao u Zagrebu i Ljubljani. Danas – samo u Zapadno-bačkom okrugu, ali je kao autentičan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, kao dar, stigao do svih kontinenata.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 13. март 2025.
21° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса