Pirot u borbi za očuvanje nacionalnog brenda

U Pirotu se održava prvi Festival sira, gastro-turistička manifestacija, koja bi trebalo da promoviše kvalitetne sireve pirotskog kraja i kačkavalj, jedinstveni proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

Vekovnu tradiciju proizvodnje kačkavalja i tvrdih belih sireva, Piroćanci su tek u poslednjih nekoliko godina videli kao šansu za razvoj stočarstva i  otvaranje porodičnih mlekara.

U Pirotu trenutno radi petnaestak registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji su  zaokružili proces proizvodnje.

"Radimo naše sopstveno mleko sa naših farma krava, držimo i ovce. Sa strane otkupljujemo neki litar mleka, koje prerađujemo i dalje plasiriamo", kaže Miljan Ćirić.

Goran Bera kaže da imaju između 600 i 800 koza u svakom momentu i da im je osnovna varijanta spostvena  sirovina.

Prvi Festival sira trebalo bi da promoviše prozvode o čijem kvalitetu nema sporenja.

"Svaki naš kačkavalj jer ručno rađen. To je ručni rad pojedinca, tako da gledamo da bude što ujednačeniji kvalite, a takav ručno rađeni kačkavalj, a to nema nigde u Srbiji sem kod nas", kaže profesor Aca Mančić.

Gastro-turizam je izdvojio Pirot na turističkoj mapi Srbije.

Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da Festival sira i  kačkavalja dobija na značaju, i da će iz godine u godinu ulagati u njegovu organizaciji.

"Misli da i pirotski kačkavalj, kao i pirotska peglana kobasica, naši lokalni brendovi, zaslužuju manifestaciju za sebe", kaže on.

Proizvođači se nadaju uspešnoj promociji, ali i zaradi.

Grad Pirot želi da svoje brendove plasira van lokalnih okvira. To je ozbiljan posao, ali i šansa da se stada uvećaju.

Na Staroj planini, sredinom prošlog veka bilo je 300.000 ovaca, a kačkavalje se izvozio na američko tržište. Danas na pašnjacima je tek 15.000 ovaca, a količine kačkavalja jedva podmiruju domaće tržište.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом