Žene u crnom: Otvorite granice migrantima

Organizacija "Žene u crnom" je na skupu "Nećemo tvrđavu Evropu - hoćemo otvorene granice. Izbeglice su dobrodošle!" poručila da treba zaustaviti rat, a ne izbeglice.

U Knez Mihailovoj ulici je istaknuto tridesetak transparenata sa tim porukama na raznim evropskim jezicima.

U akciji su učestvovali i aktivisti međunarodne mreže "Žena u crnom" iz Grčke, Danske, Italije, Nemačke, Holandije, Rusije, Španije i Ukrajine, kao i iz zemalja bivše Jugoslavije, a povodom 25. godišnjice "Žena u crnom" u Beogradu.

Zatražile su da se zaustave ratovi u Siriji i širom sveta, ističući da odgovornost za rat snose evropske države koje tim putem ostvaruju svoje interese.

"Sutra se navršava 25 godina od 9. oktobra 1991. godine kada smo počele, to jest, izašle na ulici i sutra ćemo u znak solidarnosti ići sa izbeglicama po parkovima, sa ženama aktivistkinjama iz desetak evropskih zemalja", rekla je novinarima aktivistkinja i koordinatorka "Žena u crnom" Staša Zajović.

Navodi da je osnovna poruka svih "Žena u crnom" - "Nećemo tvrđavu Evropu - hoćemo otvorene granice".

"Mislimo da je pitanje izbeglica veliko političko pitanje, a ne samo humanitarno", navela je Zajovićeva.

Ističe da "Žene u crnom" vrše pritisak na svoje vlade, kao i na EU, da otvore granice, regulišu status izbeglica, da neprave razliku između izbeglica i ekonomskih migranata pošto je to isprepleteno i nerazdvojivo.

"Sve sa prostora bivše Jugoslavije tražimo da se zautavi rat u Siriji, a ne da se zaustavljaju izbeglice", rekla je Zajovieva dodajući da ogromna sredstva koje države troše na očuvanje granica treba presumeriti u humanitarne ljudske potrebe.

Dogovori između EU i Turske, ali i nekih afričkih zemalja su, kako kažu, sramni i krše Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o statusu i pravima izbeglica, zakon o azilu i strancima u zemljama EU i ostalim evropskim zemljama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару