Kako da hrana ne završi u đubretu

Pojedi da se ne baci, to se obično govori pri kraju ručka. Biće da mnogi tu preporuku ne poslušamo, baš kao što smo skloni da kupimo više hrane nego što nam je realno potrebno. Ta hrana završi u kontejneru.

Stalno se žalimo da je hrana skupa, a onda veliki deo nje završi u đubretu. U Srbija svake godine bacimo 250.000 tona hrane.

Kuvar Zoran Stevanović kaže da je u restoranima bacanje hrane zabranjeno. "Mi se borimo protiv toga tako što dobro isplaniramo utrošak namirnica, iskoristimo ih celosti za pripremu više razlčitih jela", objašnjava Stevanović.

Kako da iskoristite što više hrane iskoristiti u kući, savetuje i kuvar Nemanja Crljenica.

"Na primer, za ručak smo jeli piletinu i ostalo nam je parče mesa. Šta ćemo da uradimo? Možemo njime da napunimo takose, koje ćemo dobiti kada velike isečemo na manje krugove", priča Crljnica, dok ostatke tortilja seče na trouglove, prži ih i pretvata u naćose. Jer, ništa se ne baca.

Stručnjaci savetuju da kupovinu namirnica planirate unapred i da ih pravilno odlažite kako bi duže zadržale svežinu. Na kraju, budite kreativni - razmislite šta biste mogli da napravite od ostataka.

I još nešto! Svaki put kada u svojoj kući bacate hranu, setite se ste bacili svoj novac. Procenjuje se da jedno srpsko domaćinstvo, u proseku, godišnje baci hranu u vrednosti pola prosečne plate - oko 20.000 dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом