Sir i kajmak iz Pranjana po staroj recepturi

Izgradnjom mlekare, porodica Obrenović iz Pranjana osavremenila je proizvodnju sira i kajmaka. Dnevno prerade oko 1.500 litara mleka, a proizvode prepoznatljivog ukusa prodaju na pijacama i u minimarketima širom Srbije.

Za mlečne proizvode Obrenovića znalo se i u bivšim jugoslovenskim republikama. Porodični posao započeo je deda Milenko, a sin i snaja samo su nastavili po staroj recepturi. 

Šerpe i šporet zamenili su savremeni uređaji, ali se kvalitet kažu decenijama ne menja. 

Dušica Obrenović kaže da je sve ostalo isto. "Jedini konzervans u našim proizvodima je so i maja kojom se i pre toga sirilo i varilo mleko. Sve je ostalo isto, samo su količine veće i bolji higijenski uslovi", kaže dušica Obrenović. 

U pranjanskoj mlekari dnevno prerade oko 1.500 litara mleka koje otkupljuju iz pet susednih sela. Više od dve stotine kilograma sira i 40 kilograma kajmaka iz ove porodične mini fabrike svakodnevno odlazi na beogradsku i druge pijace.

"Sa onom proizvodnjom nismo imali dovoljno robe i povećavali smo. Nije bilo drugog načina da se poveća, nismo mogli da uđemo u druge trgovine dok nismo uveli HASAP i dok bezbednost hrane ne dovedemo na zavidan nivo", kaže Aleksandar Obrenović.

Savremenom proizvodnjom Obrenovići se bave nepune dve godine, a nadaju se da će proizvodnja sira i kajmaka ostati porodičan biznis.

"Brat i ja bismo voleli da radimo to što su mama i tata započeli i da budemo uspešni kao oni, kao i da se školujemo da bismo bili stručni za to", kaže Đurđina Obrenović.

Mlečni proizvodi neizostavni su na srpskoj trpezi u svakoj porodici. Specifičan, prepoznatljiv ukus Obrenovići kažu osim tradicije u proizvodnji duguju i pogodnom podneblju za ishranu stoke na obroncima Maljena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. март 2025.
10° C

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса