Kakva je sudbina bostandžija iz Dobrinaca?

Najslađa stavka na spisku onih koji traže spas od vrelih letnjih dana, jeste lubenica. U selu Dobrinci koje nazivaju i berzom lubenice, gotovo da nema domićinstva kome ta proizvodnja nije makar dodatni izvor prihoda.

Slatke su grčka i makedonska, ali nema svežije i traženije lubenice od one iz sremskog atara. Dragan Radojev iz Dobrinaca kod Rume proizvodi je od 2000. godine. Od tada, kaže, prodajna cena gotovo da nije porasla, troškovi proizvodnje jesu i to nekoliko puta. Ipak, ne žali se mnogo, biti bostandžija može da bude isplativo.

"Mi se borimo bukvalno tako što smo našoj robi dali ime i prezime. Naša sva roba koja izađe iz dvorišta ima etiketu, svaka lubenica ima etiketu gde stoji moja adresa i broj telefona –tako da, ako misli da nešto nije u redu, svako može da se javi. Siguran je da je roba zdravstveno bezbedna i samim tim postižemo i nešto bolju cenu", objašnjava Dragan Radojev.

Da bi prvi izašli na tržište i potukli konkrenciju proizvođači ponekad za brže sazrevanje koriste i nedozvoljena sredstva. To, upozoravaju stručnjaci, ugrožava zdravlje ali i poskupljuje porizvodnju.

"Mnogo proizvodnje dolazi u jednom kratkom periodu i imamo paradoks da rana proizvodnja lubenica ne ostvaruje cenu koja bi bila realna", navodi Đuro Pajić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne služba iz Rume.

Iako se gotovo celo selo bavi tom proizvodnjom u Dobrincima ne postoji udruženje proizvođača lubenica, iako bi to značilo jeftiniji repromaterijal i bolji plasman. Na zadruge liče samo porodice koje su ovih dana u berbi.

Boško Radojev ističe da ima dosta posla od sejanja do branja, kao i da student sebi može da obezbedi dobar džeparac pre svega na istovaru lubenica.

Pijacu u Dobrincima nazivaju i berzom lubenice. Van pijačnih dana, na tržnicu liče i ulice ovog mesta.

"Odavde je išla lubenica u celu bivšu Jugoslaviju, a danas većinom na domaće tržište", kaže Zora Đurić, prodavac lubenica na ulici.

Do pre 15 godina u Dobrincima je važila izreka da samo seoski doktor i popa ne uzgajaju bostan, jer nemaju zemlju. Gotovo svaka kuća bavila se proizvodnjom lubenice. Ipak, u poslednje vreme dosta njih odustaje od ove proizvodnje, pre svega zbog visokih troškova ulaganja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом