Читај ми!

Više od igre – mrmljanje himne

Ko je više pogrešio – fudbaler Adem Ljajić koji nije pevao himnu ili Siniša Mihajlović koji ga je zbog toga udaljio iz reprezentacije. O tome su u emisiji "Oko" razgovarali Đorđe Vukadinović, Gorčin Stojanović, Slobodan Georgijev i Aleksandar Stojanović.

Gosti emisije Oko, urednik Nove srpske političe misli Đorđe Vukadinović, reditelj Gorčin Stojanović, novinar nedeljnika Vreme Slobodan Georgijev i sportski komentator RTS-a Aleksandar Stojanović razgovarali su o tome ko je više pogrešio – fudbaler Adem Ljajić, koji nije pevao himnu, ili Siniša Mihajlović koji ga je zbog toga udaljio iz reprezentacije.

(Snimak "Oka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)  

Adem Ljajić udaljen je iz reprezentacije jer nije poštovao propisani kodeks ponašanja, ocenjuje Stojanović.

Ranije je bilo poznato šta će Siniša Mihajlobvić kao selektor tražiti od igrača i ranije se znalo da će se od igrača tražiti da nauče tekst himne i da je pevaju i niko se nije protivio. Loše je što je cela situacija u vezi sa Ademom Ljajićem ispolitizovana, a suština je da je Adem udaljen jer nije održao reč, ono na šta se obavezao, ocenjuje komentator RTS-a.

Reditelj Gorčin Stojanović smatra da je selektor sebi postavio neostvariv cilj, a to je da promeni imidž Srbije u svetu. "To nije njegov posao i to je greška", kaže Stojanović.

Smatra da je ideja o etičkom kodeksu kao motivaciona strategija Siniše Mihajlovića pogrešna i, kako kaže, on ju je dobro iskoristio da se ne bi govorilo o porazu Srbije od Španije.

Urednik Nove srpske političe misli smatra da je "slučaj Ljajić" kulturološka pojava i da pokazuje da je nacionalna frustracija velika i koliko je situacija prenapregnuta.

Vukadinović podseća da je posle incidenta u Fjorentini Ljajić bio heroj nacije, a sad ga svi napadaju.

Mediji nisu napravili događaj i dobro je da se raspravlja o tome, jer je društvo postalo osetljivije. Nezgoda u vezi sa (ne)pevanjem himne pokazuje kako je sitnica potrebna da otvori mnogo veću društvenu temu, kaže novinar nedeljnika Vreme Slobodan Georgijev.

Politička (ne)pismenost 

Siniša Mihajlović nije dokazan trener, nema baš etički briljantnu priču iza sebe i sad se ponaša po principu "veći katolik od pape", kaže Gorčin Stojanović.

Smatra da je selektor Mihajlović "politički nepismen".

"Nije kvalifikovan, tri dana je selektor, gubi utakmicu, ali sad to više nije bitno, nego mali Adem", kaže Stojanović.

S druge strane, Đorđe Vukadinović smatra da je Mihajlović jedan od najboljih igrača koje je zemlja imala.

Kaže da igranje u reprezentaciji nije ljudsko pravo i da ne treba na taj nivo da se svodi. Svuda u svetu se potpisuju kodeksi ponašanja. U tom smislu se ovde našlo i stavljanje himne u ugovor. To je Mihajlović sigurno video u inostranstvu, kaže Vukadinović.

Gorčin Stojanović smatra da je Mihajlović kao trener trebalo da zna s kim ima posla i nije smeo da ga stavi u tako nezgodnu situaciju, ako mu je već bio potreban kao igrač.

S druge strane, Aleksandar Stojanović napominje da je Mihajlović hteo da napravi jaku i čvrstu grupu. On podseća da je selektor sa svakim pojedinačnio razgovarao.

"Svi su u pravu", zaključije Georgijev, koji ne misli da je važno da moraju da pevaju himnu.

"Čovek je to tražio i, očigledno, nije uspeo, on je vođa tima i odgovoran je", smatra Georgijev.

Više od igre

Da je Srbija uspešnija zemlja, manje bi bilo priče o simbolima, kaže Vukadinović. Podseća da su "Hej, Sloveni" pevali svi, čak i Mađari koji nisu Sloveni.

Aleksandar Stojanović podsetio je na utakmicu Holandije i Španije, kada nikom nije smetala holandska himna, iako se u njoj pominje i obaveza na vernost španskom kralju.

Sama himna je prepolitizovana, smatra Gorčin Stojanović i smatra da Adem Ljajić zato nije mogao da je peva. Zato smatra da je Mihajlović namerom da podigne ugled države u stvari je unizio.

Georgijev smatra da to što Ljajić nije pevao himnu nije nikakav prestup i ne treba zato da bude izbačen iz tima, jer igra dobro i pokazao je da voli svoju zemlju.

Svi bi trebalo da naprave nekakav ustupak, složili su se gosti emisije Oko.

Vukadinović smatra da je dobar potez Ademovog oca, koji je pokušao sa "spusti loptu" i da bi to trebalo svi da uradimo.

Број коментара 83

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару