Poruka sa Sabora u Nikšiću: Ako neko udari na hram, udario je na sve

U Nikšiću je održan Crkveno-narodni sabor ispred Saborne crkve, u kojoj su izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije istakao je da se mole Gospodu da urazumi one koji nameravaju da otimaju ono što je Božje i crkveno. Mržnjom i razdorima ne može da se stvara budućnost Crne Gore, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Brojni vernici počeli su da pristižu već od samog otvaranja Sabornog hrama posvećnog Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, u kome je svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Svetom Vasiliju Ostroškom se u Nikšiću poklonilo više od 20.000 vernika, navodi se u saopštenju mitropolije Crnogorsko-primorske i eparhije Budimljansko-nikšićke. 

Sveštenstvo je saopštilo da mošti svetitelja neće ići iz Nikšića dok svaki čovek koji je došao ne uzme njegov blagoslov. Vernici su sa razglasa pozvani na strpljenje.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio je sve vernike koji su, kako je rekao, po naredbi bili sprečeni da dođu u Nikšić.

"Spriječeni su ljudi iz Mileševe, iz Hercegovine. Zaustavljeni su na granici, nije im dozvoljeno da dođu. Nije to dobro, ne može mržnjom i razdorima da se stvara budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije.

On i vernici pozvali su nadležne da Mitropoliji omoguće da se obnovi manastir Svetog Dimitrija u Nikšiću. "Tamo se nalaze ostaci manastira, molimo Vladu i gradonačelnika Nikšića, ne tražimo pare od njih, samo tražimo dozvolu da svetinju obnovimo", rekao je Amfilohije.

Ukazao je da su se sabrali oko ćivota Svetog Vasilija, "ne da oskrnavimo njegove mošti, kako to kažu neznalice".

"To su oni koji su sljedbenici, koji su razorili njegov Tvrdoš, koji su ga protjerili iz njegovog Tvrdoša i pobjegao je ovđe u Nikšić. Ovi savremeni bezumnici, oni hoće hramove Svetog Vasilija da otmu. Za koga? Za sebe", rekao je Amfilohije.

Poručio je da ni Turci nisu radili ono što se danas radi u Crnoj Gori. "Jesu nagonili mnoge i mučili Svetog Vasilija, ali nijesu otimali njegove hramove. Poruka njima, za koga, kome da daju, uzimajući od crkve Božje", dodao je Amfilohije.

Mitropolit je pitao gde su današnja preduzeća u Crnoj Gori i kome pripadaju "razorena, uništena i opljačkana".

"Imate grupu bogataša koji su sve opljačkali u Crnoj Gori, još samo treba hramove da opljačkaju. Kažu da ih je više. Nije snaga u množini, nego u Gospodu. To svjedoči sveti ćivot i Sveti otac Vasilije", rekao je Amfilohije.

Vladika Jaonikije: Neka je srećan i blagosloven ovaj Sabor

"Sabrali smo se da se ujedinimo i da se duhovno osnažimo uoči rođenja Hristovog", rekao je vladika Joanikije. Tešimo se, kaže Joanikije, Svetim Vasilijem Ostroškim, koji je štitio crkve i utvrdio svoj narod u veri.

"Daće Bog da ćemo i mi zbog udara na hramove i vjeru i na čast i na obraz, ako neko udara na hram, udario je na sve, da ćemo ova iskušenja da prebrodimo okupljeni oko ćivota Svetog Vasilija. Molimo se Gospodu da urazumi one koji namjeravaju da otimaju ono što je Božje. Upozoravamo ih da to zlo ne čine", rekao je Joanikije.

Poručio je da "nema čega da se bojimo". Na ljude, kaže, gledamo kao na braću, "iako griješe".

"Mi smo dužni da se i za njih Bogu molimo i da Bog istine i pravde sve urazumi i spasi. Neka je srećan i blagosloven ovaj Sabor", rekao je Joanikije.

U skopu Crkveno-narodnog sabora, koji organizuju Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, pročitan je proglas i iskazano nezadovoljstvo protiv, kako je navedeno, anticrkvenog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, koji će se 24. decembra naći pred poslanicima Skupštine Crne Gore.

Pročitana pisma podrške 

Okupljenima u Nikšiću pročitana su pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili vaseljenski patrijarh Vartolomej, Sinod Ruske pravoslavne crkve i monaštvo manastira Hilandara.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, kako je pročitano u pismu, izrazio je zabrinutost zbog, kako su istakli, pogoršanja položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Došlo je do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na sveštenike i vjernike. Konstatovano je da u savremenoj Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist nepostojeće CPC", navodi se u pismu Svetog sinoda Ruske crkve, uz poruku da je Sinod Ruske pravoslavne crkve podržao sveštenstvo SPC u Crnoj Gori.

U Sabornoj crkvi pročitano je i pismo vaseljenskog patrijarha Vartolomeja crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću.

U pismu se, kako je to pročitao episkop Joanikije, navodi da su začuđeni saznanjem da je iskazao podršku stvaranju Pravoslavne crkve crnogorske, te da je Vlada predložila Zakon o slobodi veroispovesti koji predviđa podržavljenje svih crkava izgrađenih pre 1918. godine.

"Ovo bi značilo da vaša država oduzima prava svojine nad crkvama sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj kao i ostalim trima eparhijama SPC. Ovim pismom vam saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju priznaje onu pod nadležnošću mitropolita Amfilohija", navodi se u pismu Vartolomeja, koje je pročitao Joanikije.

Poruka podrške skupu u Nikšiću stigla je i od sveštenstva manastira Hilandara. U pismu se navodi da se u Crnoj Gori "danas sprema pljačka zavjetnih hramova i da, ako bude dopušteno da se to zlo razmahne, sjutra može da nasrne i na sam ljudski život".

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u nedelju će sa sveštenstvom održati službu u manastiru Ostrogu, sa početkom u 8.00. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво