Da li se Sebastijan Kurc vraća na vlast

Doskorašnji kancelar Austrije Sebastijan Kurc na putu je povratka na vlast pošto je njegova Narodna partija pobedila na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 38,3 odsto glasova. Kurc kaže da će razgovarati sa svim partijama i truditi se da obezbedi saradnju svih stranaka u parlamentu, za dobrobit Austrije.

Austrijski konzervativci osvojili su najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima. Njihov tridesettrogodišnji lider Sebastijan Kurc ponovo bi mogao da preuzme vlast. Ali to neće biti lako. Biće primoran na teške pregovore.

Narodna partija osvojila je 38 odsto glasova. Iako je to skoro šest odsto više nego pre dve godine, nedovoljno je za formiranje vlade.

"Ovo je istorijski rezultat. Hvala našim biračima i pristalicama. To je znak ogromnog poverenja i daćemo sve od sebe da ga opravdamo. Sada građani moraju biti u središtu naše pažnje", rekao je Sebastijan Kurc, lider Narodne partije Austrije.

Socijaldemokrate, stranka levog centra, osvojila je drugo mesto i 22 odsto.

"To nije rezultat za koji smo se borili. Mislim da treba da priznamo da nismo zadovoljni. Vodili smo kampanju u teškim uslovima i zahvalni smo biračima koji su verovali u nas. Idemo dalje", kaže Pamela Rendi Vagner, predsednica Socijaldemokratske partije.

Partneri Sebastijana Kurca iz krajnje desnice, Slobodarska partija, najveći su gubitnici izbora. Deset odsto glasova manje nego pre dve godine. Osvojili su 17 procenata, posle korupcionaškog skandala u maju, poznatog kao "Ibica".

Odbacili su mogućnost ponovnog ulaska u vladu s Narodnom partijom. Lider te partije rekao je da će stranka biti u opoziciji i da nije zadovoljan izbornim rezultatom.

"Stranka treba da uči iz grešaka načinjenih u prošlosti i da se ponovo izgradi", rekao je Norbert Hofer. 

Većina analitičara odbacuje mogućnost široke koalicije sa socijaldemokratama. Kurc može da formira vlast i samo sa zelenima, koji su osvojili 12 odsto glasova.

"Matematički je sve moguće, ali ne i u praksi. Sa desničarima će biti teško zbog skandala. Socijaldemokrate se, za sada, drže priče o koaliciji, ali je velika koalicija tradicionalno nepopularna u Austriji. Zelena partija je pobednik i iznenađenje. Oni mogu doneti većinu, ali lider te partije je rekao da on ne može da zamisliti koaliciju sa partijom Sebastijana Kurca. Na kraju, ali ne manje važan je liberalni Neos, koji nema dovoljno glasova", kaže Brita Hilpert, dopisnik ZDF-a iz Beča.

Predsedniku Narodne partije Sebastijanu Kurcu pobedu na izborima čestitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da veruje da će novi kancelar nastaviti da vodi Austriju čvrsto utemeljenim putem uspeha i napretka i da će politički odnosi i ekonomska saradnja Srbije i Austrije biti sve bolji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво