(Ne)prirodna Albanija!

Nova albanska država, koja bi obuhvatala Albaniju, Kosovo, druge delove Srbije, kao i delove Crne Gore, Makedonije i Grčke sa albanskim stanovništvom, trebalo bi da bude formirana do 2013. godine, smatra bivši albanski zvaničnik Kočo Danaj.

Albansko pitanje na Balkanu trebalo bi da bude rešeno do kraja 2013. godine formiranjem države koja će obuhvatiti sve teritorije na kojima žive Albanci, osnova je platforme koju je napisao bivši zvaničnik albanske vlade Kočo Danaj, čije izvode prenose podgoričke Vijesti.

Platformom se predviđa da nova albanska država, koja bi trebalo da obuhvati teritorije susednih država na kojima žive Albanci, bude formirana mirnim putem izbegavajući "prolivanje krvi Albanaca" i nakon pregovora sa susednim državama.

Vijesti pišu da bi, "prirodna Albanija", kako je Danaj naziva u dokumentu objavljenom na više od 200 strana, obuhvatala Albaniju, Kosovo i druge delove Srbije, kao i delove Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima živi većinsko albansko stanovništvo.

Kočo Danaj smatra da predstavnicima Albanaca u susednim država treba dati pravo da se kroz referendum izjasne da li žele da budu deo nove države.

Danaj objašnjava da se strategija za formiranje nove države zasniva na dijalogu "sa svima, bez predrasuda i prethodnih odluka".

"Sredstva za realizaciju prirodne Albanije su dijalog i demokratske rasprave, jer Albanci su tokom veka prolili toliko krvi da bi ostvarili ne jednu, već nekoliko Albanija. Zato više nema potrebe za dalje prolivanje krvi", navodi se u platformi.

Danaj je pravoslavac sa juga Albanije i dve godine radio je u vladi kao politički savetnik tadašnjih premijera Fatosa Nanoa i Pandelji Majka, a savetovao je i ministra inostranih poslova Iljira Metu.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво