Makedonija zatvorila granice za ilegalne migrante

Makedonija je potpuno zatvorila svoje granice za ilegalne migrante, nakon što su Slovenija i Srbija objavile oštrija ograničenja za ulazak migranata, izjavio je za agenciju "Rojters" neimenovani policijski zvaničnik.

Prema navodima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, niko od migranata danas nije ušao iz Grčke.

Rojters napominje da je na "ničijoj zemlji" između Srbije i Makedonije "zarobljeno" više od 400 ljudi.

Oni odbijaju da se vrate u Makedoniju, a ne dozvoljava im se da uđu u Srbiju, dodaje britanska agencija.

"Potpuno smo zatvorili granicu", rekao je neimenovani policijski zvaničnik.

Istovremeno, portaprol Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije rekao je da će se Makedonija "ponašati u skladu sa odlukama koje su donele druge zemlje na balkanskoj ruti".

Agencija AP je javila da u već prenatrpan kamp u Idomeniju na grčko-makedonskoj granici, i da izbeglice i dalje pristižu.

Grčka agencija ANA javila je da u kampu u Idomeniju ima oko 13.000 ljudi i da su uslovi u kampu teški jer poslednjih dana jako pada kiša.

Balkanska izbeglička ruta od ponoći je praktično zatvorena nakon što je Slovenija počela da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu i prestala da dozvoljava ulazak migrantima bez validnih pasoša i viza.

Nakon odluke Slovenije, Srbija će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, najavio je MUP Srbije.

"Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa EU i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj", saopštio je MUP Srbije.

U međuvremenu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić rekao je za RTL da od ponoći i Hrvatska menja pravila i da će na teritoriju te zemlje ubuduće moći da uđu samo oni s važećim putnim ispravama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару