Nebezbedna dece na Haitiju

Unicef ocenio da na Haitiju vlada najveća pretnja po bezbednost dece sa kojom se ova organizacija ikada susrela. Podignuta optužnica protiv 10 Amerikanaca zbog otmice dece na Haitiju.

Zbog velikog broja siročadi i dece razdvojene od roditelja posle katastrofalnog zemljotresa,  Dečji fond Ujedinjenih nacija ocenio da na Haitiju vlada najveća pretnja po bezbednost dece  ikada.

Zamenica direktora Unicefa Hilde Džonson podsetila je na konferenciji za novinare da je "gotovo 40 odsto Haićana mlađe od 14 godina" i da je i pre zemljotresa 300.000 haićanske dece živelo u sirotištima.

"Za sada ne znamo da li su njihovi roditelji živi, da li možemo da ih pronađemo i kakva je situacija u porodici, na primer da li neki dalji rođak može da ih preuzme", rekla je Džonsonova.

Unicef je ranije upozorio da se u ovoj situaciji treba čuvati mreža trgovaca decom povezanih sa međunarodnim tržištima usvajanja, jer se takve krijumčarske mreže često aktiviraju posle ovakvih katastrofa.

Desetoro Amerikanaca, članova jedne dobrotvorne baptističke organizacije iz SAD, uhapšeno je prošlog petka blizu granice sa susednom Dominikanskom Republikom sa 33 dece, uzrasta od dva meseca do 14 godina, koju su pokušali da izvedu iz zemlje.

Nakon dvodnevnog saslušanja na Haitiju, Amerikanci su optuženi  za kidnapovanje dece i kriminalno udruživanje.

Optuženi odbacuju tvrdnje da su umešani u trgovinu decom, insistirajući da su pokušali da pomognu deci bez roditelja, ali se u međuvremenu ispostavilo da mnoga od te dece nisu siročići i da su neke od njih roditelji dobrovoljno poslali sa misionarima.

Advokat optuženih Edvin Kok kaže da je sudija pronašao dovoljno dokaza da podigne optužnicu i da će biti potrebno tri meseca da se donese presuda.

Za ovakvo krivično delo, prema haićanskom zakonu, sleduje kazna između pet i 15 godina zatvora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару