Читај ми!

Severna Koreja, pretnja praznom puškom

Ceo svet čekao je rođendan osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Verovalo se da bi to bio dan kada bi mogle da se ostvare namere severnokorejskog vođe o raketnim napadima. To se nije dogodilo a analitičari veruju da će se tenzije u Severnoj Koreji polako smirivati uz pregovore zbog kojih Kim Džong Un po proverenom receptu svojih prethodnika, najverovatnije želi da ucenjuje Zapad.

Tenzije u Severnoj Koreji već su se smanjile, jer se lider najverovatnije plaši da lansiranje raketa ne bi imalo očekivani efekat, a on ne želi da se obruka, smatraju gosti emisije "Oko".

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Mladi vođa je neiskusan. Ameirkanci su imali redovne manevre u Južnoj Koreji koje on ne razume i tenzije će da splasnu", veruje spoljnopolitički komentator Zoran Ćirjaković.

Oprez je ipak neophodan zbog činjenice da se Seul, glavni grad Južne Koreje, nalazi na manje od pedeset kilometara od granice sa Severnom Korejom i u slučaju napada bilo bi mnogo gubitaka. Zbog toga je provociranje lidera severa opasno, upozorava Ćirjaković.

Vojni analitičar Aleksandar Radić podseća da se isti scenario podizanja tenzije odigrava gotovo svakog proleća, a da se to poklapa sa nestankom hrane u magacinima na severu poluostrva.

"Sa američke strane ipak mora da postoji reakcija na najave napada jer im loša procena ne bi bila oproštena. Ako i ne primeni nuklearno oružje već samo ubaci diverzantsku grupu koja bi stvorila sliku napada na Južnu Koreju, Amerika bi morala da reaguje, a to bi svakako bez realnog napada izgledalo prenagljeno", objašnjava Radić.

Bez napetosti u regionu

Spoljnopolitički komentator Politike, Boško Jakšić, iz Seula javlja da među građanima Južne Koreje nema napetosti.

"Odbijanjem ponude za normalizacijom odnosa Pjongjang je dao do znanja da ne odustaje od podizanja tenzija, a to bi se moglo pripisati i mini turneji američkog državnog sekretara Džona Kerija po regionu", prenosi Jakšić.

U Japanu je atmosfera slična i bez napetosti, iako su građani zabrinuti i spremni da reaguju u slučaju napada, javlja dopisnik RTS-a iz Japana Ilja Musulin.

"Protivvazdušne jedinice su u okolini Tokija i u pripravnosti su, ali nisu primećene pripreme za lansiranje raketa srednjeg dometa", rekao je Musulin.

Rasplet zavisi od nekoliko faktora

Ključni faktori u rešavanju severnokorejske krize su ekonomska situacija u Kini, glavnom pomagaču Severne Koreje, ali i interesi Južne Koreje koja ne želi da dobije dvadesetpet miliona gladnih ljudi.

Severna Koreja ima veliku i dobro uigranu vojsku, ali Aleksandar Radić smatra da je ta vojska loše opremljena, za razliku od visoke tehnologije koju poseduje Južna Koreja i da je mala verovatnoća da će zaista i upotrebiti zastarelo naoružanje.

"Mislim da se precenjuje njihov raketni program, ali ne može se precizno predivdeti koliko su dometa te rakete. Nisam siguran da bi mogle da ugroze Japan ili Ameriku. Južna Koreja jeste u opasnosti zbog blizine i brojnog stanovništva", objašnjava Radić i dodaje da je "pretnja raketnim programom prazna puška, ali da bi njen pucanj bio udarac na dostojanstvo čovečanstva".

"Ukoliko bi Severna Koreja pogodila Seul to bi značilo početak bratoubilačkog rata i pitanje je šta bi se time dobilo. Napad nuklearnim oružjem ipak bi morao da izazove reakciju Zapada koja bi krenula u rušenje tog režima", ocenjuje Radić.

Sagovornici "Oka" slažu se da je provociranje napadom već viđeni scenario u prošlosti Severne Koreje, čiji je cilj ucenjivanje Zapada radi dobijanja ekonomske pomoći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару