Izraelska vojska zaplenila brod sa oružjem

Izraelske specijalne jedinice zaplenile su u blizini Kipra brod koji je prevozio veću količinu oružja i municije iz Irana namenjenom borcima libanskog pokreta "Hezbolah".

Specijalne snage izraelske mornarice preuzele su kontrolu nad iranskim brodom koji je nosio oružje, navodno namenjeno libanskom "Hezbolahu", u akciji pred zoru 160 kilometara od Kipra, javljaju izraelski mediji, pozivajući se na vojne izvore.

Marinci su upali na brod sa zastavom Antigve, utvrdili da nosi oružje i preusmerili ga ka izraelskoj luci Ašdod, rekao je vojni portparol, ne navodeći kuda se plovilo uputilo tačno, niti koji tip oružje nosi.

Izraelski mediji javljaju da je brod isplovio iz Irana i da je pristao u Jemenu i Sudanu, pre nego što se uputio u Suecki kanal, a veruje se da mu je konačna destinacija ili Sirija ili Liban.

Brod je otkriven tokom rutinske patrole, sudeći po kominikeu izraelske armije. U poslednjih nekoliko meseci Izrael je pojačao napore da spreči krjumčarenje oružja za palestinski "Hamas" i libanski "Hezbolah".

Oružje na brodu je bilo skriveno, kako bi se odao utisak da se radi o trgovačkoj robi. Anonimni odbrambeni zvaničnici su rekli da su na plovilu između ostalog protivtenkovske rakete.

Glavne izraelske televizijske i radio stanice i novine u onlajn izdanjima sve navode da je brod plovio iz Irana u Siriju.

U izraelskoj luci tovar se pomno pregleda. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je čestitao armiji na uspešnoj akciji sprečavanja snabdevanja oružjem namenjenog udaru na izraelske gradove.

Ministar odbrane Ehud Barak odmah je pohvalio upad i čestitao načelniku izraelskog Generalaštaba Gabiju Aškenaziju i mornaričkom komandantu admiralu Eliezeru Maromu za hvatanje broda.

"To je još jedan uspeh u beskonačnoj borbi protiv pokušaja da se prokrijumčcari oružje i vojna oprema, čiji je cilj da se ojačaju teroristički elementi koji prete bezbednosti Izraela", rekao je Barak.

Odmah nakon preuzimanja kontrole nad brodom, sastali su se izraelski ministri na specijalnoj sednici da se obaveste o detaljima. Pretpostavlja se da operaciju nije odobrila izraelska vlada, pre nego što je izvedena i misli se da je samo mali broj ministara bio upoznat.

Izrael je pojačao kontrolu Mediterana i Crvenog mora, nakon ofanzive na pojas Gaze prošle zime. U februaru je uhvaćeno jedno plovilo, takođe blizu Kipra koje je nosilo iransko oružje za "Hamas" u Gazi. Iran je međutim porekao tu tvrdnju.

Izraelska mornarica je 2002. godine uhvatila brod "Karin A" koji je nosio 50 tona oružja za Gazu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво