Читај ми!

Specijalci uhvatili vođu Al Kaide u Libiji

Specijalne snage SAD intervenisale u Libiji i Somaliji, u potrazi za vođama islamskih terorističkih grupa Al Kaida i Al Šabab. Jedan uhvaćen, a za drugog se verovalo da je ubijen, dok Al Šabab to nije demantovao. Teroristi ne mogu da se sakriju, poručio Džon Keri.

Američke specijalne jedinice intervenisale su u Libiji i Somaliji, u potrazi za dvojicom vođa terorista Al Kaide i Al Šababa, od kojih je jedan uhvaćen, a drugi verovatno ubijen - saopštili su  zvaničnici u Vašingtonu.

Portparol Pentagona Džordž Litl potvrdio je kasno sinoć u Vašingtonu da su američke specijalne jedinice uhvatile u Libiji Abua el Libija, jednog od lidera Al Kaide, koga SAD traže zbog njegove uloge u napadima 1998. godine na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji.

"Nalazi se u rukama američke vojske na sigurnom mestu, van Libije", rekao je Litl.

Kasno sinoć, Litl je potvrdio američko bombardovanje u Somaliji, gde je meta bio drugi islamistički ekstremista, pripadnik somalijske grupe Al Šabab.

"Mogu da potvrdim da su u petak američki vojnici bili angažovani u kontra-terorističkoj akciji protiv jednog poznatog teroriste Al Šababa", rekao je on Frans presu iz Pentagona.

Litl, međutim, nije mogao da potvrdi da li je pripadnik Al Šababa, čiji identitet nije otkrivenm, ubijen, uhvaćen ili pobegao.

Eltini komandosi američke mornarice "foke" imale su više šansi da uhvate teroristu posle 15 godina potrage, piše američki Njujork tajms.

Abu Anas el Libi, čije pravo ime Nazih Hamed el Ragi (49) bio je član Libijske islamističke grupe za borbu, posle čega se ta grupa pridružila Al Kaidi.

On je na spisku najtraženijih ljudi Ef-Bi-Aja, koja je ponudio nagradu od pet miliona dolara za njehogo hapšenje. Pošto su ga Amerikanci optužili, mogao bi da bude prebačen u SAD.

Ubijen pripadnik, a ne lider Al Šababa

U Somaliji operacija je vođena protiv "veoma poznatog" lidera Al Šababa, rekao je drugi neimenovani američki zvaničnik i dodao da u toj operaciji nijedan američki vojnik nije povređen. Nakon što je portparol Al Šababa izjavio da je jedan njihov pripadnik poginuo, Amerikanci su saopštili da nisu uspeli ni da uhapse, ni da ubiju onoga koga su tražili, jer su naišli na jak otpor.

Ovo je najveća američka operacija na somalijskom tlu, od kada su Amerikanci pre četiri godine u sličnoj operaciji ubili jednog vođu Al Šababa Saleha Alija Nabana. Jučerašnji napad se dogodio dve nedelje posle napada Al Šababa na luksuzni tržni centar u Najrobiju, gde je poginulo najmanje 67 osoba.

Al Šabab je saopštio da su ih prethodne noći napale američke, britanske i turske snage i da su gađale važne baze, kao što je luka Barave u Somaliji, koju oni kontrolišu. London je demantovao učešće u tome.

Jedan lokalni somalijski zvaničnik je rekao da su "neprijatelji Alaha još jednom pokušali da iznenade komandante mudžahedina tokom noći, koristeći vojne helikoptere, ali su dobili lekciju i povukli se".

Posle napada u Keniji, Al Šabab je saopštio da će se napadi nastaviti dok se kenijske trupe ne povuku iz Somalije.

Ovi ekstremisti su do 2011. godine kontrolisali ogroman deo Somalije i većinu glavnog grada Mogadiša. Međutim, trupe Afričke unije, ojačane kenijskim vojnicima, potisnuli su Al Šabab na mnogo manju teritoriju na jugu zemlje. Od tada Al Šabab, što na arapskom znači "omladina", preti Keniji velikim terorističkim napadom.

Keri: Teroristi ne mogu da se sakriju

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da akcije američke vojske protiv ekstremista u Severnoj Africi poručuju da "teroristi mogu da operišu, ali da ne mogu da se sakriju''.

"Nadamo se da ovo jasno pokazuje da se Sjedinjene Američke Države nikada neće zaustaviti u borbi protiv odgovornih za sprovođenje terora. Pripadnici Al Kaide i drugih terorističkih organizacija bukvalno mogu da operišu, ali ne mogu da se sakriju'', rekao je Keri u Benou u ribarskoj luci na Baliju posle inspekcije razvojnog projekta USAID-a na marginama Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju.

Keri je obećao da će SAD" nastaviti u pokušajima da te ljude privede pravdi na odgovarajući način, s nadom da će ultimativno te vrste aktivnosti protiv 'svih u svetu' prestati'', prenela je agencija AFP.

Pomoć Somaliji u borbi protiv militantnog El Šababa nastaviće da pruža i susedna Etiopija.

"Borićemo se protiv El Šababa svim snagama! Nema razloga da se povučemo. Ići ćemo u njihova uporišta i podržati somalske bezbednosne snage", rekao je premijer Etiopije Hajlemarijam Desalenj.

Etiopija od pre dve godine šalje trupe u Somaliju kao pomoć u borbi protiv ove terorističke organizacije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару