Читај ми!

Čečeni protiv Asada

Sin bivšeg čečenskog vođe Hamzata Gelajeva ubijen u Alepu. Veliki broj Čečena pridružio se pobunjenicima. Sirijska vojska tenkovima ušla u predgrađe Daraju, u jugozapadnom delu Damaska. Artiljerija i helikopteri protekla 24 sata bombardovali četvrt.

Snage sirijske vojske ubile su u Alepu Rustama Gelajeva, sina bivšeg čečenskog vođe Hamzata Gelajeva, javljaju ruski mediji i veb-sajtovi naklonjeni islamističkim pobunjenicima na Kavkazu.

Kako se navodi na veb-sajtu Chechennews.com, Rustam Gelajev (24) je ubijen ranije ovog meseca u napadu na jednu džamiju u Alepu.

U izveštaju, koji se poziva na neidentifikovane izvore u Čečeniji, ističe se da se Gelajev priključio jedinici čečenskih dobrovoljaca koji se bore sa sirijskim pobunjenicima protiv Asada, preneo je Rojters.

Čečeni su većinom muslimani sunitske veroispovesti i, kako se navodi, veliki broj njih pridružio se pobunjenicima u borbi protiv Bašara el Asada, koji pripada šiitskoj sekti alavita.

Kako navode mediji, Rustam Gelajev, koji je studirao u Siriji, vrlo brzo nakon izbijanja rata pridružio se pobunjenicima i pozvao sve muslimane sa Kavkaza da se pridruže u borbi.

Narednih nekoliko meseci, ustanicima se priključio bataljon dobrovoljaca sačinjen od Čečena i nazvan po prvom predsedniku čečenske republike Džoharu Dudajevu.

S druge strane, ruski list Komersant navodi da je jedan rođak Gelajeva rekao da je sin čečenskog vođe studirao u Siriji i da je odlučio da ode zbog nasilja, ali da je na putu za Tursku ubijen.

Rustamov otac, Ruslan Gelajev, bio je istaknuti čečenski komandant koji se borio protiv ruskih snaga od devedesetih godina za otcepljenje Čečenije, jedne od većinski muslimanskih provincija na ruskom severnom Kavkazu.

Ubijen je na granici sa Gruzijom 2004. godine.

Ponovo borbe u Damasku

Posle celodnevnog artiljerijskog i helikopterskog bombardovanja južnih četvrti Damaska, vojska je tenkovima ušla u predgrađe Daraja.

U bombardovanju je poginulo 15 ljudi, dok je 150 povređeno.

Sirijska vojska sprovodi pretrage svake kuće i polako napreduju prema centru glavnog grada, prenosi Rojters.

Snage sirijske vojske suočavaju se sa vrlo malo otpora dok napreduju kroz četvrt, a čini se da su se pobunjenici povukli odatle.

"Koriste minobacače pre nego što krenu. Kreću se ka centru grada", kaže jedan od aktivista.

Prema još nekim navodima, vojska bombarduje delove predgrađa Kasiuna, koje je se nalazi na vidikovcu iznad Damaska. U njemu se nalaze kasarne Republikanske garde.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару