Шапчани брину о уклањању опасног отпада

Управљање отпадом, један је од услова за улазак наше земље у ЕУ. Већ три године, смеће из Шапца се одвози на регионалну депонију "Срем - Мачва". Почела је и његова селекција и организовано одношење из села, а уз подршку ЈКП "Стари град", кроз различите активности, најмлађи уче како се чува животна околина.

Шта је рециклажа, зашто се отпад разврстава, и како да буду одговорни према природи, Шапчани уче од малена. О правилном одлагању смећа, основци знају више него многи одрасли.

"Научио сам, рециклира се, папир, стакло, метал, пластика и дрво".

"Када рециклирамо, помажемо природи".

"Пише ту папир, пластика или метал, и онда људи знају шта да ставе, и онда са се са тим све рециклира све у нешто ново, из старог у ново".

Сваког дана у Шапцу се сакупи око 100 тона отпада који се у трансфер станици пресује, и одвози на регионалну депонију ‚ "Срем - Мачва". На рециклажним острвима у граду грађани отпад селектују.

"Имамо такође контејнере у одређеним селима, а негде делимо и вреће у које суграђани једном месечно одлажу свој селектован отпад, то је јако битно јер селектован отпад не заврши на депонији", каже  Постављање посуда за пепео, допринело је смањењу паљења контејнера и камиона за смећа. Зелени отпад се од ове године бесплатно односи по позиву, и складишти на две локације", каже Снежана Ђокић, директорка ЈКП "Стари град" Шабац.

"Тамо их третирамо дробилицом, а онда имамо једну технологију коју смо започели први у Србији, то је прскање позитивним микроорганизмима, који потпомажу ферментацију отпада, тако да немамо труљење, немамо смрад, а имамо компаст", каже Зоран Дамњановић, руководилац сектора Градска чистоћа.

У Шапцу се брине и о уклањању опасног отпада. Амбалажу од пестицида, пољопривредници сакупљају у посебне вреће које добијају три пута годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару