Отворена органска пијаца у Шапцу

После организована два Сајма органске хране и у градској Скупштини усвојене декларације о тој производњи, у Шапцу је отворена пијаца на којој се може купити воће и поврће које је произведено на еколошки чистом земљишту без употребе хемијских средстава. На органској пијаци за сада ће излагати само пољопривредници из околине Шапца, јер Мачва и Поцерина, тренутно немају сертификоване произвођаче.

Нада Летић је из Ченеја дошла у Шабац да прода своје производе, али и  да савет сваком потенцијалном произвођачу. Њена породица обрађује два хектара, а органском производњом бави се седам година.

"Предност је што знате шта једете, знате шта сте користили, да ли сте користили, колико је то земљиште чисто без употребе пестицида", каже Нада Летић, произвођач из Ченеја.

Килограм парадајиза на шабачким пијацама је 90 динара, а на органској 200 динара.

"Органски производи имају дупло већу цену, али самим тим имају дупло више витамина и ензима", каже Радосав Грујичић, произвођач из Памбуковице.

"Купила сам зато што је здраво и желим да тога увек буде овде, колико можемо, толико ћемо и куповати", каже Миленка Ждерић, купац.

Тезге са органским производима у шабачкој Тржници су одвојене од осталих, а на свакој од њих је и сертификат. Град и Комунално предузеће обезбедили су простор за који произвођачи неће плаћати годишњи закуп и дневну таксу.

"Добијају једну нову локацију, једно ново тржиште и надам се да ће то заживети и у наредним годинама", каже Снежана Ђокић, директорка ЈКП "Стари град".

"Наш циљ је да промовишемо здрав наћин исхране која штити животну средину од загадјења и омогућава и ревитализацију села", каже Дејан Павловић, Зелени Србије-Покрет за Шабац.

Пијаца је и додатни мотив за нове производјаче, а Покрет Зелених иницираће и издвајање субвенција за трошкове сертификације и набавку семенског материјала. У Шапцу ће поред традиционалног годишњег сајма бити организовани и струћни семинари о органској производњи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару