Агенција Стандард и Пурс повећала кредитни рејтинг Србије

Рејтинг агенција "Стандард и Пурс" (С&П) повећала је кредитни рејтинг Србије са ББ на ББ+, с позитивним изгледом за даље побољшање.

Према оцени Агенције, одлука о повећању кредитног рејтинга Србије, донета је на основу стабилне економске политике усмерене ка даљем јачању макроекономских показатеља и смањењу јавног дуга.

Раст БДП-а Србије за 2019. и 2020. годину пројектован је у износу од 3,6 процената и 4,0 процента, респективно.

Агенција истиче фискалну дисциплину Владе Србије и посвећеност фискалној консолидацији, која је допринела континуираном примарном фискалном суфициту државе у просеку од 3,2 одсто БДП-а у 2017. и 2018. години.

Тренд је настављен и у 2019. години, и за десет месеци остварен је фискални суфицит од преко 1,0 одсто БДП-а.

Агенција "Стандард и Пурс" очекује да ће фискална стабилност бити очувана и у наредном периоду – како по основу чврсте контроле текућих расхода, тако и по основу раста економске активности и снажног раста пореских прихода.

Према Агенцији, даљи раст страних директних инвестиција (СДИ) подржао би раст извоза и БДП-а, што би, како се наводи, био кључни фактор за повећање кредитног рејтинга у наредној години.

Од 2015. године Србија остварује пуну покривеност текућег дефицита страним директним инвестицијама, што указује на дугорочну одрживост њене екстерне позиције.

У средњем року, очекује се да ће текући дефицит износити око 5,0 одсто БДП-а и да ће приливи СДИ остати више него довољни за његову покривеност.

Јавни дуг на силазној путањи

Побољшани фискални резултат, пад каматних стопа и апрецијација валуте омогућили су Влади Србије да јавни дуг стави на чврсту силазну путању.

Како наводи Агенција, у протеклом периоду остварено је значајно смањење учешћа јавног дуга у БДП-у, и прогнозира се да ће тај тренд бити настављен и у наредном периоду.

У саопштењу се констатује да је побољшана валутна структура јавног дуга, као и да је остварен продужетак рочности јавног дуга.

Побољшана валутна структура дуга остварена је превасходно смањењем учешћа доларског дуга, на који је у великој мери утицала трансакција превременог откупа доларских обвезница у јуну и новембру ове године.

Средствима која су остварена новом емисијом еврообвезница на међународном финансијском тржишту превремено су откупљене раније емитовене доларске еврообвезнице, у укупном износу од око 1,7 милијарди долара и остварени повољни услови на међународном финансијском тржишту капитала, по најнижој каматној стопи од 1,5 одсто (купонска стопа) са роком доспећа од десет година.

Учешће динарског дуга у укупном јавном дугу Републике Србије на крају октобра ове године повећано је на око 28 одсто, док је учешће доларског дуга у укупном јавном дугу смањено на 19,7 процената на крају новембра ове године.

Рејтинг агенција позитивно оцењује ниску и стабилну инфлацију која је у октобру износила 1,0 посто, уз истовремену стабилност девизног курса.

Јачање банкарског сектора, посебно у погледу квалитета активе, подржало је снажнији раст кредитне активности.

Удео НПЛ смањен је на 4,7 посто на крају септембра у односу на око 23 одсто колико је износио у 2015. години.

У извештају се позитивно оцењује раст инвестиционих улагања, побољшање услова на тржишту рада, раст извоза, као и јачање банкарског система.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво