Шта очекују произвођачи вишања из књажевачког краја

Општина Књажевац је четврта по величини у Србији и десета општина у Европи по производњи вишње. У 85 књажевачких села тешко је наћи некога ко нема бар неколико стабала. Велики произвођачи гаје то воће и на неколико десетина хектара. Када је добра година, у том крају може да роди и више од 20 хиљада тона вишње. Воћаре књажевачког краја, као и сваке године, не брине да ли ће и коме продати робу, већ цена.

Иако лекар у књажевачком здравственом центру, Бобан Маринковић није успео да побегне од породичне традиције - производње вишње.

"То је било готово из нужде требао ми додатни приход током школовања. Данас је то већ сасвим друга прича, није нам неопходан тај новац али се ослади када у сред лета дође добра пара", каже Бобан Маринковић. 

У Књажевцу је под вишњама 2.000 хектара, тачније засађено је два милиона стабала. Око 1.500 домаћинстава бави се производњом овог воћа и тај број се из године у годину повећава јер произвођачи имају сигуран пласман вишње.

У свежем или замрзнутом стању вишњу откупљују велике компаније. Највише некадашњи књажевачки гигант Џервин, који је 2013. поново покренуо прераду воћа и поврћа. Имају и засаде на 111 хектара.

"У књажевачком региону је заступљена облачинска вишња из разлога што је доста отпорна на већину болести и штеточина с једне стране, с друге стране првенствено се користи у индустрији", каже Владан Трандафиловић са Одсека за биљну производњу, "Џервин".

"Ми у нашој фабрици користимо вишњу која је већ прошла финалну прераду код хладњачара на годишњем нивоу од 90 до 120 тона вишње и користимо искључиво облачинску вишњу са наших простора", каже Биљана Миленковић, директор производње "Десинг".

Воће откупљује, а произвођачима помаже, и земљорадничка задруга "Горица", једна од две које су опстале у Књажевцу.

"Дајемо репроматеријал неопходан што би подразумевало јесење ђубриво, пролећно ђубриво, пестициде, резервне делове, неретко и мехзанизацију. Можда специфично за нас је и што вршимо услугу хемијске заштите, машинске услуге кооперантима", каже Саша Миликић, директор задруге "Горица" из села Велевац.

"Ми смо у последњих пет година преко фонда за развој пољоприверде уложили преко 150 милиона у развој пољопривреде. Давали смо 80 одсто за набавку садног материјала, за механизацију 50 одсто", истиче Марко Стојановић, помоћник председника Општине за привреду и пољопривреду.

До пуног рода вишње чека се пет година. Ако је не уништи град или жилогриз, по хектару може да роди и до 15 тона.

"Кад платим и раднике, одбијемо новац који смо дали за хемијска средства, ђубриво и сву обраду, мислим да и даље може да се живи од вишње", наводи Бобан Маринковић.

"Па у суштини више се исплати него друге ратарске културе, од кукуруза, пшенице, сигурно више, е сад ове године кажу биће добра цена, а ми ћемо видети", наводи воћар Миљан Стефановић из села Каличине. Каже да очекује да цена буде већа од 70 динара.

Ипак, коначна цена знаће ће се крајем јуна и почетком јула, када почне берба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. јануар 2025.
6° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње