Читај ми!

Хируршки резови у економији

Јавни сектор треба не само да се смањи, већ и да се мења, да се менаџмент професионализује и департизује и да се штеди где год то може, а простора за то има, оценили су председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић, председник Савета гувернера Небојша Савић и уредник Магазина Бизнис Радојка Николић.

Не можемо дозволити да јавни сектор буде на оволиком нивоу и да се даље шири, док се приватни смањује, рекао је Сертић у емисији "Око економије" на РТС-у, коментаришући најављене мере владе.

Овде можете погледати/преузети емисију Око

Сертић сматра да подстицаји, који су најављени за мала и средња предузецеха, нису довољни, јер треба променити пословни амбијент, реформисати јавна предузећа и пореску управу.

"Управљање јавним предузећина мора бити департизовано, али се морају укинути и разне баријере и бројни акри који су важни предузетницима. Годинама смо гомилали проблеме, министарства су била несинхронизована, а закони морају бити једноставнији", рекао је Сертић, додајући да привредници поздрављају економску револуцију, али се плаше да ће бити преварени.

Према његовим речима, сада се кажњавају предузећа која су користила државне субвенције због пропуста државних службеника, уместо да они буду кажњени.

На питање да ли приватни сектор може да запосли 50.000 радника који ће бити отпуштени у јавном сектору, Сертић је рекао да не може сада, јер је потребно прво направити фискалну консолидацију и донети пакет мера.

Савић је навео да грађани не могу да очекују брзо побољшање животног стандарда, можда тек крајем идуће године.

"Оно што можемо да урадимо је да скратимо процедуру за издавање грађевинских дозвола и тако убрзамо привредни опоравак", казао је он.

Предочавајући да су САД и ЕУ поставиле мала и средња предузећа као основ за излазак из кризе и опоравак привреде, Савић је оценио да и ми морамо да охрабримо људе да крену у том правцу. 

Такође је приметио да треба правити разлику и међу самим јавним предузећима, јер нека од њих, као што је "Телеком", раде у условима јаке конкуренције, док локална јавна предузећа послују у сасвим другим условима.

Савић је костатовао да се сваке године повећава фискални дефицит, који је 2003. године износио три одсто а сада између седам и осам одсто, и закључио да јавни расходи морају бити смањени где год се то може.

Николићева сматра да у министарствима има простора за смањење расхода, с обзиром на то да у њима постоје велика дискрециона права за коришћење буџетских средстава. Она је такође казала да би "Железару Смедерево" требало затворити, док Сертић заступа мишљење да том предузећу, као и другим великим системима у реструктурирању, треба пронаћи стратешке партнере.

Сертић је оценио да је пробем у томе што Србија није земља предузетничког духа, што људи сада морају да изађу на тржиште на којем им неће, као до сада, посао бити загарантован 20 до 30 година.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару