Динар ће бити стабилан

Динар ће бити стабилан, поручила је Јоргованка Табаковић, али истакла да Народна банка Србије не циља ниједну вредност курса. Инфлација следеће године биће у границама циља, између 2,5 и пет одсто.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да ће динар бити стабилан, али да централна банка неће циљати неку одређену вредност, већ ће бринути о стабилности.

Овде можете погледати/преузети емисију Око економије

Гостујући у емисији "Око економије", Табаковићева је навела да ће идуће године инфлација бити у границама циља, односно између 2,5 и пет одсто и додала да ће почети да пада после јуна.

Јоргованка Табаковић каже да је од њеног доласка на чело централне банке дошло до боље сарадње са Владом. "Мере се могу донети одмах, али то је у ствари пребацивање одговорности на другу страну, као што раде централне банке, па кажу само је влада одговорна и њен дефицит", каже Табаковићева.

"Увек и за све је потребна сарадња и координација. Сарадња са потпуним и истинитим подацима и са добро прорачунатим ефектима мера, јер количина новца у оптицају на крају се своди на то колико људи ради, односно да ли имамо производњу и каква нам је запосленост. То је недостајало ранијим гувернерима, али су они обично то признавали тек кад оду из Банке", истиче гувернер.

Одговарајући на питање да ли је за Србију бољи фиксни или пливајући курс, гуверенер наводи су најважнији резултати.

"Ја сам за НБС која је део општег привредног система у којем што више људи треба да ради и да имамо одржив привредни развој. Ниједна мера сама по себи није добра, и не гледате да ли је добра по томе како се зове, него да ли вашој земљи, привредном развоју и наслеђеним инфлаторним страховима одговара такав режим курса", рекла је Јоргованка Табаковић и цитирала кинеску пословицу да није важно да ли је мачка црна или бела већ да ли лови мишеве.

Ипак, наводи да ће НБС одржати континуитет у политици пливајућег курса, али не по сваку цену, да се троше девизне резерве, да инфлација расте и да политика курса не даје никакве резултате. "Ми јесмо за ту политику, али ћемо пажљиво одмеравати и то колико је она ефикасна", наводи гувернер.

"Кад бисте фиксирали курс, морали бисте да одредите који је то ниво. Нећу да говорим шта би то у овом тренутку значило за дуг државе, грађана, привреде", наводи гувернер и додаје да теоријска разматрања морају да схвате да је живот нешто друго.

Одговарајући на питање да ли је вредност динара резултат односа понуде и тражње, гувернер је рекла грађани сами могу да процене колико је тржиште уопште подложно слободном деловању, од зелене пијаце до било које друге пијаце.

"Ми се трудимо да међубанкарско тржиште функционише слободно, али лабораторијско тржиште немате нигде", наводи Јоргованка Табаковић.

Централна банка ће, наводи, учинити све да се инфлација не подгрева и да не дође до великог раста евра, наглашавајући да је циљ пливајућег курса да се не дозволе скоковите операције.

Јоргованка Табаковић истиче да је веома важно што постоји координација са Владом, додајући да је веома задовољна нивоом размене информација које су неопходне за доношење одлука. "Пракса из 2006. године, када су Влада и НБС продавале хартије од вредности банкама и конкурисале једна другој, никада се неће поновити", истиче гувернер централне банке.

Хвали и њен однос са министром финансија и привреде Млађаном Динкићем. "Ја и Динкић јесмо имали супротстављене ставове, али данас су ти разговори на највишем професионалном нивоу", наводи Табаковићева и као пример истиче то што су заједно усаглашавали текст споразума о Развојној банци Војводине.

Јоргованка Табаковић као бесмислене оцењује критике да није самостална у свом раду, због високе политичке функције у Српској напредној странци, иако је она замрзнута. "Независност и слобода у одлучивању простичу из тога да ли неком нешто дугујете, а ја не дугујем никоме ништа", наводи Табаковићева.

Гувернер наводи да има одличне односе и са министрима из СНС-а, али и са министрима из осталих странака.

Говорећи о проблемима у отплати кредита које имају поједини грађани, Јоргованка Табаковић је рекла да ће део терета морати да падне и на банке. "Ми смо Удружење банака задужили да нам помогне, неке банке су проблем са клијентима решиле, неке се оглушују о тај проблем", наводи гувернер и истиче да банке не могу да буду присутне само када је родна година, већ и када је суша.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару