Читај ми!

Политичари, уразумите се!

Влада мора да буде формирана што пре, да буде храбра и оперативна и надокнади све што је пропуштено протеклих година, каже Милош Бугарин. Свака влада у којој не буду две највеће странке неће трајати дуже од годину дана, сматра финансијски консултант Небојша Катић.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да влада треба да буде формирана што пре, да буде храбра и оперативна и да спроведе неодложне реформе. Бугарин је, гостујући у емисији Око на РТС-у, објасио да само таква влада може да надокнади све што је пропуштено протеклих година.

(Снимак "Ока економије" можете погледати/преузети на нашој страни Емисије

Неформирање владе 45 дана после избора кошта много и сваки изгубљени дан може далекосежно да се одрази на српску привреду, јер техничка влада може да доноси само оперативне одлуке, каже Бугарин.

Финансијски консултант Небојша Катић оценио је да ће, ако се формира влада у којој нису две највеће партије, таква влада кратко трајати.

Србији предстоји озбиљан период, а тако озбиљне одлуке какве чекају нову владу може да донесе само она коју ће чинити ДС и СНС као највеће партије и СПС, као трећа, објашњава Катић, иако рачуна да се тако нешто можда неће и догодити.

Оцењује да ће онај ко буде у опозицији бити у лагодном положају и подсећа да је и у Грчкој за кризу "крива" Нова демократија више него ПАСОК, али да је ПАСОК "страдао" на изборима јер се затекао на власти у тренутку "кад је балон пукао", а то "пуцање" се може догодити и у Србији.

Катић упозорава и да ћемо имати "колапс система", ако се влада не формира ускоро.

Предлог економских мера ПКС

Привредна комора Србије предложила је економску политику која полази од нове процене раста до краја године. Подразумева и заустављање пада индустријске производње и раста дефицита спољне трговине.

Неопходно је, како се наводи, и смањење оптерећења привреде – пореским реформама и укидањем или смањењем појединих намета којих је идентификовано чак 370. Привредници упозоравају да ти намети имају незадржив раст и да су прошле године повећани за 38 одсто на локалном и 13 одсто на националном, када су пунили буџет са 570 евра по запосленом.

Међу условима су ефикаснији рад инспекцијских служби, смањење и укидање непотребних административних процедура, посебно у издавању грађевинских дозвола. Потребно је и убрзати правосудне процедуре, али и темељно реформисати јавни сектор, уз смањење јавне потрошње и спровођење пензионе реформе. ПИО фонд, по оцени привредника, не треба да се наслања само на буџет, већ да се финансира и од сопствених прихода.

Ниска инфлација и флексибилан али предвидив курс требало би да очувају конкурентност и смање прилив шпекулативног капитала. Морају се заштитити повериоци и доследно поштовати уговори, завршити приватизације и реструктурирања у наредне две године и реформисати тржиште рада.

Из Привредне коморе наводе да треба донети план опоравка производње до 2020. године, подстицати инвестиције и створити стабилнији пословни амбијент. Услов за то су и одсуство корупције и рационализација администрације, али и усвајање посебног закона о роковима измирења новчаних обавеза у року од максимално 45 дана.

"Привредна комора требало је већи акценат да стави на поражавајућу политику НБС, није акцентовано да је НБС одбијала да призна да у Србији постоји шпекулативни капитал и да није у стању да се избори са инфлацијом", рекао је Небојша Катић.

Бугарин наглашава да је Привредна комора Србије указивала и претходном и садашњем гувернеру да су највећи проблеми инфлација и непредвидив курс. Председник Привредне коморе Србије каже и да је проблем што је Србија изгубила индустрију.

Влада би требало да кредитира српску привреду, да јој омогући услове какви су у региону и да се обавезно скрати време, каже Бугарин. Да би то све то било оствариво, потребна је развојна банка, сматра Катић. Објашњава да су Србији потребне бар три велике домаће банке и да би било добро да се обједине мање домаће банке.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару