Грешка на "Тојотиним" возилима

Због фабричке грешке на папучицама за гас, јапански произвођач аутомобила "Тојота" опозвао 8.000.000 возила у САД, Европи и Кини. Конгрес најавио истрагу због сумње да је због грешке у Америци погинуло 19 особа.

Амерички Конгрес најавио је истрагу против водећег светског произвођача аутомобила, јапанске "Тојоте" због, до сада, највећег повлачења њених возила са тржишта у историји аутоиндустрије.

Због фабричке грешке на папучицама за гас, јапански гигант позвао је на техничку контролу осам милиона возила у Сједињеним Америчким Државама, Европи и Кини.

На тим тржиштима суспендована је продаја неких од најпопуларнијих Тојотиних модела. Због тешког ударца његовој репутацији, јапански гигант губи најмање пола милијарде долара месечно.

После економске кризе, "Тојота" пролази кроз још један тежак период.

Представнички дом америчког Конгреса покренуће истрагу о евентуалној фабричкој грешци на Тојотиним возилима, за коју се сумња да је протеклих година била узрок погибије 19 особа.

Акција је покренута пошто је јапанска компанија због проблема са подном подлогом, која може да заглави папучицу за гас и доведе до изненадног убрзања аута, повукла више од пет милиона возила у Северној Америци.

Опозив је проширен и на неколико милиона возила у Европи и Кини.

"Педала за гас не ради безбедно, због чега је понекад немогуће зауставити возило", каже власник Тојотиног возила из Кине.

Председник "Тојоте" Акио Тојода се извинио, а компанија поручује да не размишља о суспендовању производње модела са грешком, већ само о њеном исправљању.

"Жао нам је због свега. Ништа нам није важније од безбедности и задовољства наших купаца. Удвостручујемо напоре како се ово не би поновило", каже Џим Ленц, председник Тојоте у САД.

Опасност за углед јапанске индустрије

Повлаче се возила "Јариса", "Короле", "Рава 4" и још пет Тојотиних модела, произведених између 2005. и 2009. године.

Токио страхује због негативног ефекта на имиџ јапанске индустрије у свету.

"Ситуација је озбиљна. То може да има последице и по глобалну економију. Очекујем да "Тојота" одговорно приступи повратку поверења купаца", рекао је министар трговине Јапана Масајуки Наошима.

Одлука о повлачењу проширена је на 100.000 возила француског призвођача "Пежо-Ситроен", који неке фабрике дели са "Тојотом". Међу повученим моделима су "пежо 107" и "ситроен Ц1".

"Губитак поверења је велики фијаско за "Тојоту". Али и лекција. Требаће јој године да врати поверење купаца и поново буде на водећој позицији", каже аналитичар Хелмут Бекер.

Корист од губитка поверења и водеће светске позиције "Тојоте", могу имати амерички аутомобилски џинови из Детроита "Џенерал моторс", "Крајслер" и "Форд", који попустима, настоје да повећају продају на америчком тржишту, другом по величини у свету.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво