ЕУ нуди помоћ у решавању кризе у Црној Гори по моделу Северне Македоније

ЕУ може да помогне у решавању институционалне кризе у Црној Гори, као што је то учинила и у Северној Македонији, али да за њихово укључивање није довољан позив опозиције, рекао је копредседавајући Парламентарног одбора ЕУ и Црне Горе за стабилизацију и придруживање (ПОСП) Владимир Билчик.

Одговарајући на питање Вијести да ли и на који начин Европски парламент и Брисел могу да помогну у решавању институционалне кризе у Црној Гори и да ли то може утицати на даље преговоре са ЕУ, он је истакао да дијалог који су користили у Северној Македонији и други механизам - интерпарламентарни дијалог који је на снази у Србији, могу да се активирају и овде, "наравно, на захтев Црне Горе."

На заједничкој прес конференцији са председником Скупштине Иваном Брајовићем након сједнице ПОСП-а, Билчик је казао да је ЕП спремна да помогне у том процесу, кроз процес медијације или да понуди савете. "Већ смо били у прилици да нас неке земље кандидати замоле за такву помоћ, да учинимо што можемо да се развије та политичка култура у парламенту и другим институцијама", пишу Вијести.

Он је оценио да је питање верских заједница искључиво у надлежности државе Црне Горе, али да тај поступак мора да се води у складу са свим међународним и другим релевантним стандардима у областима људских права.

"Истичемо да је дијалог начин ка проналажењу рјешења у овом спору и предлажемо да се у духу дијалога настави рад на отвореним питањима. Ту мислимо на Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница", истакао је Билчик.

Одговарајући на новинарско питање да ли је Брисел добио позиве од опозиције да се укључи у дијалог о Закону о слободи вероисповести, казао да се могу укључити једино на позив свих релевантних актера у земљи. 

"Не можемо доћи на позив само једног дијела политичког спектрума, али смо спремни да помогнемо. Кад дође до такве сарадње, та наша дјеловања су углавном везана за сами поступак, процедуру, покушавамо да креирамо простор за разговор. Нисмо ту никада са намјером да наметнемо нека рјешења већ да подстакнемо дијалог", рекао је он.

Брајовић је рекао да је Црна Гора регионални лидер кад је и питању процес ЕУ интеграција.

"Наше ствари рјешавамо сами, а увијек је добродошло да имамо отворену комуникацију са свим нашим европским партнерима", рекао је Брајовић.

Он је казао да је Црна Гора способна да имплементира законе, који треба да важе једнако за све.

"Не постоји могућност да функционише држава у држави и да неко не поштује закон и да неко буде изузет од примјене", рекао је он.

Билчик је након седнице ПОСП-а казао да је ова година нарочито значајна, јер Хрватска као земља из сусједства предсједава ЕУ у првом дијелу, а након ње Немачка, те сматра да имамо јединствену прилику да "учинимо да поступак проширења буде политички приоритет за комплетну ЕУ".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво