Милановић и Грабар Китаровићева у другом кругу

Резултати председничких избора у Хрватској показују да у други круг иду Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић. Ново гласање предвиђено је за пети јануар, када ће се знати да ли ће Хрватска добити новог председника или ће Грабар Китаровићева освојити још један мандат. Милановић поручио да ће се борити за гласове оних којима је интерес Хрватске у првом плану, а Грабар Китаровићева послала директну поруку гласачима Мирослава Шкоре.

Према резултатима првог круга председничких избора у Хрватској са 6.488 од укупно 6.553 бирачка места највише гласова добио је кандидат СДП-а Зоран Милановић – 29,53 одсто. На другом месту је актуелна председница Колинда Грабар Китаровић са 26,69 одсто гласова. 

Мирослав Шкоро је освојио 24,44 одсто а Мислав Колакушић 5,87 одсто. Следе Дарио Јуричан, Далија Орешковић, Иван Пернар, Катарина Пеовић, Дејан Ковач, Неђељко Бабић, Анто Ђапић...

Портал Јутарњег листа преноси да је Милановић највише гласова освојио у Загребу, Ријеци, Задру, Сплиту и Вараждину.

Габар Китаровићева је победила у Дубровнику, Шибенику и Карловцу. 

Шкори су припали Осијек, Славонски Брод и Вуковар.  

Милановић: Идемо у други круг али не у рат 

У првом обраћању јавности након објављивања резултата, победник првог круга Зоран Милановић се захвалио и онима који су гласали за њега и онима који нису. 

"Идемо у други круг. Али не идемо у рат, ратови су готови. То говорим од почетка. Идемо у цивилизовану грађанску утакмицу. Нека победи бољи. Верујем да сам то сам ја. За две недеље биће оно што ће бити. Никакве горчине ни страха нема у мени", поручио је Милановић. 

Додао је да ће се борити за гласове свих оних којима је интерес Хрватске у првом плану.

Грабар Китаровић: Није време да се делимо

Нешто касније, присталицама се обратила и Колинда Грабар Китаровић. Она је у изборни штаб стигла нешто после председника ХДЗ-а и премијера Хрватске Андреја Пленковића.

Она се захвалила свим, како их је назвала "сукандидатима а не противкандидатима", као и бирачима који су јој омогућили пут у други круг.

Очекивано, послала је поруку и онима који су гласали за Мирослава Шкору.

"Знам да сте хтели изразити незадовољство и чула сам вашу поруку. Али сада није време да се делимо. Пуних 15 година требало је да у Хрватску вратимо заједништво. Не смемо допустити да се то разара", рекла је Грабар Китаровићева.

Весело у штабу Мирослава Шкора 

Иако је освојио треће место, Мирослав Шкоро је у изборни штаб ушао у победничкој атмосфери, уз музику и аплаузе присталица.

Поручио је да су победили људи који верују да су промене могуће и да је четвртина изашлих бирача била уз њега.  Такође, честитао је Милановићу и Грабар Китаровићевој на уласку у други круг. 

Ипак, како је навео, избори су били референдум који је показао да две трећине грађана није задовољно актуелном влашћу. Најавио је и своје будуће политичко деловање као и учешће на парламентарним изборима. 

Позвао је све људе да остану у Хрватској јер верује да ће доћи време када ће моћи да се догоде велике промене.  

Излазност: 51 одсто 

На председничким изборима у Хрватској право гласа имао је укупно 3.854.761 бирач. 

Према подацима са сајта Државне изборне комисије, излазност на изборима је била нешто већа од 51 одсто.  

Право гласа имало је и око 30.000 хрватских држављана у Србији. Дописник РТС-а из Суботице јавља да је у том граду гласало 529 бирача. Осим у Суботици, гласачко место било је отворено и у Београду.

Други круг председничких избора одржаће се за две недеље, 5. јануара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво