Хрватски председнички кандидати о путу Србије у ЕУ и ћириличним таблама

Председнички кандидати у Хрватској изразили су током дебате на Хрватској радио-телевизији различите ставове о томе да ли Србији треба блокирати улазак у Европску унију, али и да ли треба поставити ћириличне табле у Вуковару.

Актуелна председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је синоћ да ће Хрватска инсистирати на испуњавању свих критеријума за Србију која, како је рекла "мора да се суочи са својом прошлошћу" и "доживи катарзу онога што је урадила Хрватској и другим суседима".

"Апсолутно ћу инсистирати на проналаску несталих пре уласка у ЕУ", рекла је Китаровићева.

Мирослав Шкоро је истакао да неће дићи руку за улазак Србије у ЕУ док се не реше питања несталих, границе, ратне одштете, културног блага и архива који се налазе у Београду.

Зоран Милановић је рекао да је питање да ли Хрватска има интерес да то уради.

"Са чланицама бивше Југославије у робној размени имамо 30 одсто извоза. Једно је Вучић, друго је Србија", рекао је Милановић.

Иван Пернар је нагласио је да не мрзи ни Србе ни Србију и да их сматра братским народом, али да се из љубави противи уласку Србије у ЕУ из јер то може да доведе до "демографског слома и економског уништења".

Далија Орешковић сматра да Хрватска треба да се пита о уласку Србије у ЕУ јер њеном политичком сценом управљају исте структуре као и у Хрватској.

Анто Ђапић рекао је да је српска политика непромењива према Хрватској од рата до данас и да о уласку Србије треба да се пита народ у Хрватској, на референдуму.

Питање ћириличних табли у Вуковару 

Једно од питања за председничке кандидате било је и да ли треба поставити ћириличне плоче у Вуковару.

Колинда Грабар Китаровић се упитала зашто се форсира ћирилица пре задовољења правде и додала да прво треба решити кажњавање ратних злочинаца, па онда говорити о ћирилици.

Мирослав Шкоро је истакао да становници Вуковара о томе морају да одлуче.

Зоран Милановић је рекао да је то питање идеалан терен за трговце мржњом и да је то пре свега питање закона и владавине права.

Анто Ђапић сматра да је ћирилица провокација која траје годинама и да ће тај проблем решити промена Устава, а Далија Орешковић да то налаже Устав и да ће постављање ћириличних табли научити младе да поштују друге културе.

Свих 11 кандидата одговарало је на различита питања, између осталог и о односу према БиХ, мигрантима и заштити граница.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво