Oлуја над Атиком, 16 особа заробљено због поплаве

Више од 300 позива за помоћ примиле су грчке ватрогасне спасилачке службе, након изненадне и веома снажне олује над полуострвом Атика, на којем се налази и престоница Атина, а због које је 16 људи било заробљено у својим домовима или аутомобилима.

Наводи се да је највише позива за помоћ стигло из западних предграђа Атине, центра града, као и северних предграђа Галаци и Маруси.

У свих 16 случајева позива људи заробљених у домовима или аутомобилима, ватрогасци накрају нису морали да интервенишу, пошто су људи успели да се извуку сами пре доласка спасилаца.

Олујна киша поплавила је главне путеве у Атини, а полиција је у међувремену успела да успостави саобраћај на делу путева.

Приобалну област и мања летовалишта око Атине почетком протекле недеље захватили су шумски пожари у којима су страдале десетине особа.

Рониоци волонтери наставили су раније данас са потрагом у мору код села Мати, трагајући за телима стотина људи који су 23. јула од ватрене стихије бежали у море.

Порастао број погинулих и несталих од почетка недеље

У међувремену, грчке власти су саопштиле да је број погинулих у пожарима који су од понедељка протутњали источном Атиком, порастао је на 91.

Број несталих у ватреној стихији званично је достигао 25, након што су нестанак пријавиле њихове породице.

Ватрогасна бригада је саопштила да је бројка од 25 несталих установљена након прегледа свих доступних информација и извештаја, преноси АНА.

Форензичка служба је до сада завршила процес индентификације 59 тела настрадалих, док треба да идентификује још 28.

Још четири особе подлегле су повредама у атинским болницама после пожара, саопштио је Национални центар за здравствене операције.

Међу настрадалима је и троје деце - две близнакиње и један дечак - чија је судбина ражалостила целу земљу и који су идентификовани међу последњима.

Једна мајка је, такође, изгубила сина (11), ћерку (13) и супруга (54), а медији наводе да је и шестомесечна беба издахнула због респираторних проблема у болници почетком недеље, након што је више сати провела у облаку дима и пепела у наручју своје мајке, која је још увек у болници.

Међу 25 несталих је и четворо туриста – Ирац који је у Грчкој проводио "медени месец", мајка и син из Пољске и Белгијанац чија је ћерка тинејџерка спасена.

Сличан биланс пожара био је онај из 1949. у Француској, када су 82 спасиоца изгубила живот у шумском пожару.

Жртве – ватрогасце, добровољце и 23 војника – тада је захватио огроман пламени облак, услед нагле промене правца и интензитета ветра, подсећају француски медији. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару